Βιταμίνη B3: Πώς να εξασφαλίσεις ότι λαμβάνεις αρκετή ποσότητά της

21.03.2025
Βιταμίνη B3: Πώς να εξασφαλίσεις ότι λαμβάνεις αρκετή ποσότητά της
Πηγή:freepick
Η βιταμίνη B3 υποστηρίζει το μεταβολισμό, βοηθά στη καταπολέμηση της κούρασης και ανακουφίζει από διάφορες παθήσεις

Παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστή όσο άλλες βιταμίνες, η βιταμίνη B3 είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα, κακή συγκέντρωση, πονοκεφάλους και άλλα.

Για να αποφύγεις αυτά τα προβλήματα, ο πρώτος κανόνας είναι να ακολουθήσεις μια ισχυρή και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα να παράγει αυτή τη βιταμίνη. Πηγές τρυπτοφάνης είναι τα ψάρια, το κρέας, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και τα ολικά δημητριακά. Η προσθήκη τροφών που είναι φυσικά πλούσιες σε βιταμίνη B3 στα καθημερινά γεύματα είναι επίσης κλειδί.

Τι είναι η βιταμίνη B3 και γιατί είναι σημαντική;

Τι είναι;

Η βιταμίνη B3, γνωστή και ως νιασίνη, αποτελεί μέρος του συμπλέγματος βιταμινών Β. Συμμετέχει σε διάφορες διαδικασίες, ενισχύοντας την σωματική και ψυχική ενέργεια, ενώ έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Τι κάνει η βιταμίνη B3;

Μαζί με τις βιταμίνες B1 και B2, η B3 υποστηρίζει τον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά τροφίμων. Ονομάζεται και «η βιταμίνη της καλής διάθεσης», καθώς παίζει ρόλο στο νευρικό σύστημα και στην παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τη διάθεση και καταπολεμά τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη. Επίσης, ωφελεί το πεπτικό και καρδιοαγγειακό σύστημα.

Που μπορείς να τη βρεις

Εκτός από τα συμπληρώματα, η «βιταμίνη της καλής διάθεσης» μπορεί να βρεθεί σε διάφορες ζωικές και φυτικές τροφές. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη B3 περιλαμβάνουν το κρέας (ιδιαίτερα γαλοπούλα και κοτόπουλο), τα ψάρια (ειδικά τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, οι αντσούγιες, το σκουμπρί, ο γάδος και ο σολομός), τα ολικά δημητριακά όπως το ρύζι, καθώς και τα λαχανικά όπως το λάχανο και οι πατάτες.

Οι λοβοί, ειδικά τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα ρεβίθια, είναι επίσης καλές πηγές, όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα, το γιαούρτι και οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια. Η νιασίνη βρίσκεται επίσης σε φρούτα όπως το αβοκάντο και οι μπανάνες.