Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου. Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από την Ευρώπη. Πρόκειται, λοιπόν, όχι απλά για μια μέρα γέλιου, αλλά μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στην ιστορία. H ΕΡΤ News μετέδοσε λόγω της ημέρας ένα εκτενές ρεπορτάζ για το πώς ξεκίνησε το έθιμο και ποιες είναι οι πιο συζητημένες παγκόσμιες πλάκες της Πρωταπριλιάς.
Το έθιμο ξεκίνησε από την αρχαία Ρώμη και συνεχίστηκε με τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.
Στο Παρίσι το 1950, εξακολουθούσαν οι Γάλλοι να κάνουν τέτοιες πλάκες, να κολλούν χάρτινα ψάρια πίσω από τις πλάτες ανθρώπων σαν να τους κοροϊδεύουν. Τα ψαράκια του Απριλίου όπως ονομάζονται.
Το 1957 το BBC έκανε μια μεγάλη πλάκα τηρώντας το έθιμο. Μετέδωσε ότι οι Ιταλοί αγρότες καλλιεργούσαν ζυμαρικά σε δέντρα, με αρκετούς τηλεθεατές να το πιστεύουν και να στέλνουν μηνύματα «πως μπορούμε και εμείς να φυτέψουμε τέτοια δέντρα με ζυμαρικά», ενώ πιο πρόσφατα, το 2020, μια γνωστή συνδρομητική πλατφόρμα με μεγάλη γκάμα ταινιών, είχε αναφέρει ότι αγόρασε τα δικαιώματα στη Σελήνη για να δημιουργήσει το πρώτο διαστημικό κινηματογραφικό στούντιο.