Θες να χάσεις βάρος; Γιατί δεν πρέπει να τρως πρωινό μετά τις 9 π.μ.;

14.07.2024
Θες να χάσεις βάρος; Γιατί δεν πρέπει να τρως πρωινό μετά τις 9 π.μ.;
ΠΗΓΗ:Image by rorozoa on Freepik
Οι ειδικοί δίνουν όλες τις κατάλληλες συμβουλές.

Το πρωινό θεωρείται συχνά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, και όχι άδικα. Μια θρεπτική αρχή βοηθά στη ρύθμιση της σιλουέτας και της ευεξίας μας. Όμως, εκτός από την ποιότητα των τροφών, η χρονική στιγμή που καταναλώνουμε το πρωινό μας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Ένα σωστό πρωινό μπορεί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό, να σταθεροποιήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, να μειώσει την πείνα και να μας εφοδιάσει με ενέργεια για την ημέρα. Είναι ζωτικής σημασίας να ξέρουμε πότε να τρώμε πρωινό για να επιτύχουμε καλύτερη υγεία, πέψη και απώλεια βάρους.

Πότε πρέπει να τρώμε πρωινό αν θέλουμε να χάσουμε βάρος;

Το πρωινό είναι καλύτερο να καταναλώνεται μεταξύ 7 π.μ. και 8 π.μ. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να τρώνε μόλις ξυπνούν, είναι ιδανικό να περάσουν τουλάχιστον 12 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Για παράδειγμα, αν το δείπνο σας είναι στις 8 μ.μ., το πρωινό σας πρέπει να είναι στις 8 π.μ. Αν δειπνήσετε πιο αργά, τότε πρέπει να υπολογίσετε τις 12 ώρες και να ρυθμίσετε την ώρα του πρωινού σας ανάλογα. Ωστόσο, το καλύτερο είναι να δειπνήσετε στις 8 μ.μ., ώστε να έχετε σταθερή ρουτίνα.

Μπορείτε να το παραλείπετε;

Τι γίνεται αν έχετε φάει δείπνο αργά και δεν πεινάτε το επόμενο πρωί; Μπορείτε να παραλείψετε το πρωινό ή να φάτε αργότερα; Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του National Library of Medicine, συνιστώνται τουλάχιστον 9 ώρες νηστείας μεταξύ δείπνου και πρωινού για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 60%. Η ινσουλίνη, η ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα, επηρεάζεται σημαντικά από αυτό το χρονικό διάστημα. Όσο πιο νωρίς τρώτε το πρωινό σας, τόσο καλύτερα μεταβολίζεται από το σώμα σας.

Αν φάγατε δείπνο αργά, μπορείτε να περιμένετε 12 ώρες πριν από ένα ελαφρύ πρωινό, όπως ένα μπισκότο, και να συνεχίσετε με το μεσημεριανό σας. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει συνήθεια, καθώς η συχνή παράλειψη του πρωινού μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και οξειδωτικό στρες, σύμφωνα με μελέτη του European Journal of Preventive Cardiology.

Επιλέξτε το σωστό χρονικό διάστημα για το πρωινό σας, απολαύστε θρεπτικά τρόφιμα και βελτιώστε τον μεταβολισμό σας για καλύτερη υγεία και απώλεια βάρους.

Τελευταία τροποποίηση στις 14.07.2024 - 01:56