Κορονοϊός: Τι θα πρέπει να κάνω με την υπηρεσία του οικιακού καθαρισμού ή με τη νταντά των παιδιών μου;

25.03.2020
Κορονοϊός: Τι θα πρέπει να κάνω με την υπηρεσία του οικιακού καθαρισμού ή με τη νταντά των παιδιών μου;
Με την πανδημία του κορονοϊου και τη χώρα μας σε έκτακτη ανάγκη, οι κυβερνητικοί και υγειονομικοί υπεύθυνοι συστήνουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, να παραμείνουμε δηλαδή σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να περιοριστεί η επαφή με τους άλλους, προκειμένου να σταματήσει η διάδοση του COVID-19.

Αλλά αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή τη στιγμή. Παρόλο που φαίνεται αρκετά εύκολο να αρχίσεις να περιορίζεις τις επαφές σου με το ευρύ κοινό (εργάζεσαι από το σπίτι, πας μόνο στο σουπερ-μαρκετ ή στο φαρμακείο όταν είναι απολύτως απαραίτητο), υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στην καθημερινή ζωή που είναι λίγο ακαθόριστες, όπως το αν θα πρέπει να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες που πληρώνεις και που έρχονται στο σπίτι σου, όπως την κοπέλα που σε βοηθάει στις οικιακές δουλειές ή το συνεργείο καθαρισμού της πολυκατοικίας και τις babysitters.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις για να προστατέψεις τον εαυτό σου, την οικογένειά σoυ και εκείνους που απασχολούνται από εσένα;

Πρέπει να σταματήσω προσωρινά την υπηρεσία καθαρισμού μου;

Ειλικρινά, δεν είναι κακή ιδέα, λέει στο Health, ο Richard Watkins, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Ohio, λέει στο Health. «Σου συνιστώ να μην έρθει κάποιος στο σπίτι σου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», λέει. Η Aline M. Holmes, καθηγήτρια Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, συμφωνεί. «Είναι καλό να μην έρθει κάποιος από έξω στο σπίτι σου εκτός αν είναι κάποιο μέλος της οικογένειάς σου, και χρειάζεται κάτι», συμβουλεύει. «Εάν μπορείς να καθυστερήσεις τον επαγγελματικό καθαρισμό ή να το κάνεις μόνη σου, θα είσαι περισσότερο ασφαλής», λέει η Holmes.

Πρέπει να σταματήσω τη νταντά των παιδιών μου;

Αυτό είναι κάτι δύσκολο, αν τώρα πρέπει να εργαστείς από το σπίτι ή ακόμα πρέπει να πηγαίνεις στο γραφείο σου. «Αυτή είναι μια δύσκολη απόφαση, ειδικά για ανθρώπους που δεν έχουν την επιλογή να εργάζονται από το σπίτι, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», λέει ο Dr. Watkins. «Αλλά αν κάποιος εργάζεται από το σπίτι, τότε είναι καλύτερα να μην έρχεται η νταντά».

Εάν η νταντά ζει μαζί με την οικογένεια σου, δεν είναι θέμα, λέει η Holmes . Αλλά αν ζει αλλού, μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, ακόμα κι αν προσέχει όταν δεν είναι μαζί σου. «Αν έρχεται και φεύγει από το σπίτι, δεν ξέρεις πού και αν έχει εκτεθεί», λέει. «Είναι πραγματικά καλό να μην έρθει η νταντά στο σπίτι, αν μπορείς να το κάνεις».

Εάν χρειάζεσαι κάποιον να έρθει, οπωσδήποτε, στο σπίτι σου, η Holmes συνιστά να πλένει τα χέρια του με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα μόλις έρχεται και στη συνέχεια να διατηρεί μια καλή υγιεινή των χεριών ενώ βρίσκεται στο σπίτι σου «Εάν εμφανίζει συμπτώματα, όπως βήχα ή φτέρνισμα, πρέπει να σταματήσει να έρχεται στο σπίτι», συστήνει.

Φυσικά, αν σταματήσεις να χρησιμοποιείς αυτές τις υπηρεσίες, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που απασχολείς δεν θα πληρώνονται. Αν εξακολουθείς να πληρώνεσαι από τη δουλειά σου και μπορείς, αξίζει να κάνεις κάτι για να προσπαθήσεις να τους πληρώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ή να βρεις ένα άλλο σενάριο που θα λειτουργεί και για τους δυο σας.