Ο λόγος για τον οποίο κάποιοι κρυώνουν περισσότερο από τους άλλους

25.03.2020
Ο λόγος για τον οποίο κάποιοι κρυώνουν περισσότερο από τους άλλους
Τι φταίει που εξακολυθείς να κρυώνεις όταν οι υπόλοιποι φορούν κοντομάνικα;

Σου έχει συμβεί να φοράς πουλόβερ, μπουφάν και χοντρές κάλτσες, οι φίλες σου να είναι ελαφρά ντυμένες και εσύ να εξακολουθείς να κρυώνεις;

Δες και αυτό: Πώς να σταματήσεις να πιάνεις το πρόσωπο σου

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία σχετίζεται με το θερμορυθμιστικό κέντρο του οργανισμού, ένα «θερμοστάτη» ο οποίος βρίσκεται στον εγκέφαλό μας. Ο βασικός του ρόλος είναι να διατηρεί σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας ώστε να μπορούν να δουλεύουν σωστά όλα τα όργανα και να επιτελούνται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού. Μια δεύτερη δουλειά που κάνει ο «θερμοστάτης» είναι να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στη θερμοκρασία και να στέλνει τα ανάλογα μηνύματα.

Αυτό το είδες; Πόνος στις αρθρώσεις: Οι αιτίες που τους προκαλούν και πώς να τους αντιμετωπίσεις

Το τρέμουλο που έχεις όταν κρυώνεις, είναι ο τρόπος που έχει ο οργανισμός για να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος όταν κάνει κρύο. Εκτός από το τρέμουλο, στις χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται ο μεταβολισμός, η ροή και η πίεση του αίματος στις αρτηρίες, ενώ συσπώνται τα αιμοφόρα αγγεία ώστε να μειωθεί η απώλεια θερμότητας από το σώμα προς το περιβάλλον.

Γιατί οι γυναίκες κρυώνουμε περισσότερο από τους άνδρες;
Το ποσοστό του λιπώδους και του μυϊκού ιστού στο σώμα μας επηρεάζει το πώς αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές της θερμοκρασίας
. Συνήθως οι γυναίκες έχουμε χαμηλότερα ποσοστά και στα δύο είδη ιστού, οπότε από οργανικής άποψης είναι λογικό να κρυώνουμε περισσότερο. Επίσης, έχουμε συνήθως χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από τους άνδρες.

Διάβασε επίσης: Φτιάχνεις μόνη σου απολυμαντικό χεριών; Ιδού τι πρέπει να προσέξεις