Το τέλειο σνακ υπάρχει, σύμφωνα με την επιστήμη

15.01.2025
Το τέλειο σνακ υπάρχει, σύμφωνα με την επιστήμη
Πηγή:@emilyshak
Και είναι σούπερ υγιεινό και με πολλά οφέλη

Στο παρελθόν, το σνακ είχε δαιμονοποιηθεί ως μια ανθυγιεινή συνήθεια, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μια μελέτη στο Advances in Nutrition διαπίστωσε ότι το σωστό σνακ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στο αίσθημα πληρότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προάγει ένα υγιές βάρος... ανάλογα με το τι επιλέγεις να φας. Και οι επιστήμονες συμφωνούν πως υπάρχει μια σχεδόν τέλεια επιλογή για (σχεδόν) όλους: τα αμύγδαλα. (Φυσικά, αν έχεις αλλεργία στα αμύγδαλα ή στους ξηρούς καρπούς, αυτό δεν ισχύει για εσένα.)

«Αν και οι ξηροί καρποί είναι τροφές με υψηλή θερμιδική αξία, αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ευεργετικά αποτελέσματα μετά την κατανάλωση ξηρών καρπών, λόγω του προφίλ των λιπαρών οξέων, των φυτικών πρωτεϊνών, των ινών, των βιταμινών, των μετάλλων, των καροτενοειδών και των φυτοστερολών με πιθανή αντιοξειδωτική δράση», ανέφερε αυτή η σύνθετη μελέτη από το Nutrients.

Τα αμύγδαλα κατατάσσονται ως ένας από τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς που είναι εύκολα διαθέσιμοι, μεταξύ πολλών οφελών, ο ξηρός αυτός καρπός είναι πλούσιος σε υγιή λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο.

Ο μύθος για τα αμύγδαλα

Πολλοί αποφεύγουν τα αμύγδαλα, είτε ως σνακ είτε ως μέρος του γεύματος, επειδή θεωρούνται υψηλά σε θερμίδες σε σχέση με το μέγεθός τους. Αλλά πρέπει να εξετάσουμε τη συνολική εικόνα. Για παράδειγμα, μελέτες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία διαπίστωσαν ότι άτομα που έκαναν δίαιτα και κατανάλωναν τακτικά αμύγδαλα, στην πραγματικότητα έχασαν βάρος κατά μέσο όρο αντί να πάρουν.

Άλλα υγιεινά σνακ για να επιλέξεις

Ωστόσο, αν δεν σου αρέσουν τα αμύγδαλα, έχεις αλλεργία ή απλά θέλεις ποικιλία, εδώ είναι μερικές άλλες ιδέες για το μενού των σνακ σου:

  • Ελληνικό γιαούρτι: Είναι πηγή πρωτεΐνης και προβιοτικών, ειδικά όταν επιλέγεται χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Τα προβιοτικά υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.
  • Καρότα με χούμους: Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη και ίνες, ενώ το χούμους, που παρασκευάζεται από ρεβίθια, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης.
  • Ενταμάμε (edamame): Οι νεαρές σόγιες είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.
  • Ανθότυρο με λιναρόσπορο και κανέλα: Το ανθότυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, ενώ ο λιναρόσπορος περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ίνες.
  • Ποπ κορν χωρίς λάδι: Είναι σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και υγιεινή επιλογή όταν παρασκευάζεται χωρίς υπερβολικό αλάτι.
Τελευταία τροποποίηση στις 14.01.2025 - 15:02