Οι ξηροί καρποί είναι νόστιμοι και θρεπτικοί, αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο. Ορισμένοι περιέχουν περισσότερα μέταλλα ή αντιοξειδωτικά από άλλους, και ορισμένοι έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας μακροπρόθεσμα. Ανακαλύψτε ποιοι είναι οι πέντε καλύτεροι ξηροί καρποί για να ενισχύσετε τη μακροχρόνια υγεία σας.
Φιστίκια
Τα φιστίκια είναι πλούσια σε βιταμίνη B6, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και τη δημιουργία αιμοσφαιρίνης. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε και μέταλλα όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο, τα οποία προάγουν την καλή καρδιοαγγειακή υγεία. Τα φιστίκια είναι τα χαμηλότερα σε θερμίδες από όλους τους ξηρούς καρπούς και περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη.
Καρύδια
Τα καρύδια είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη B και ιχνοστοιχεία. Περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ευεργετούν την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του εντέρου. Επιπλέον, τα καρύδια περιέχουν μελατονίνη, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, και τα αντιοξειδωτικά τους ισχυροποιούν την ισορροπία των ορμονών.
Φουντούκια
Τα φουντούκια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Έχουν επίσης θετική επίδραση στην καρδιοαγγειακή υγεία, μειώνοντας την LDL χοληστερόλη και ενδυναμώνοντας τη γενική υγεία του οργανισμού.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι εξαιρετικά για την υγεία των οστών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φώσφορο και ασβέστιο, τα οποία ενισχύουν τη μεταλλοποίηση των οστών και τα κρατούν γερά μακροπρόθεσμα. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου για όσους έχουν δυσανεξία στο γάλα ή είναι χορτοφάγοι.
Πεκάν
Τα πεκάν είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και βελτιώνουν τις γνωστικές ικανότητες, όπως η συγκέντρωση και η μάθηση. Επιπλέον, τα πεκάν βοηθούν στη μείωση των παραμέτρων καρδιομεταβολικού κινδύνου που συνδέονται με την παχυσαρκία και την καρδιοαγγειακή νόσο.