Αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύετε, τα λιπαρά είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιή οργανισμό. Τα υγιή λιπαρά προσφέρουν ενέργεια, βοηθούν στην απορρόφηση βιταμινών, και υποστηρίζουν τον εγκέφαλο, τις ορμόνες και τα κύτταρα συνολικά. Είναι σαφές ότι τα λιπαρά πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας, αν και δεν είναι όλα τα ίδια. Το βούτυρο είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της διάκρισης.
Το βούτυρο δεν πρέπει να θεωρείται "κακή" τροφή. Ακόμη και το κίτρινο, γαλακτοκομικό βούτυρο μπορεί να είναι υγιεινό με μέτρο (αν το παρακάνετε, μπορεί να συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις). Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι εξαιρετικά δημοφιλή και εύκολα στην κατανάλωση. Υπάρχει μια εκδοχή σχεδόν για κάθε ξηρό καρπό (το φυστικοβούτυρο μπορεί να είναι το «αυθεντικό», αλλά το αμυγδαλοβούτυρο, το βούτυρο κάσιους και το βούτυρο ηλιόσπορων είναι εξαιρετικά δημοφιλή). Ωστόσο, ένα ερώτημα παραμένει: Ποιο είναι το πιο υγιεινό; Ας εξετάσουμε τις δύο πιο δημοφιλείς επιλογές.
Από διατροφική άποψη, τόσο το αμυγδαλοβούτυρο όσο και το φυστικοβούτυρο έχουν παρόμοια ποσότητα θερμίδων, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, καλίου και ψευδαργύρου ανά μερίδα. Ωστόσο, πέρα από αυτά, υπάρχει ένας ξεκάθαρος νικητής. Το αμυγδαλοβούτυρο έχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε (καλή για το ανοσοποιητικό σύστημα), μαγνήσιο (για καλό ύπνο), σίδηρο και ασβέστιο. Επίσης, αν και και τα δύο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα υγιή λιπαρά που σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και τον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, δύο κουταλιές αμυγδαλοβούτυρο περιέχουν 25% περισσότερη συγκέντρωση μονοακόρεστων λιπαρών από την ίδια ποσότητα φυστικοβούτυρου.
Επιπλέον, η ίδια μερίδα φυστικοβούτυρου έχει τη διπλάσια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών (αυτών που είναι αναμφίβολα επιβλαβή για την καρδιά) σε σχέση με το αμυγδαλοβούτυρο. Επομένως, το αμυγδαλοβούτυρο είναι η πιο υγιεινή επιλογή συνολικά, ειδικά όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία.