Χάσε κιλά τρώγοντας σνακ με τον έξυπνο τρόπο

29.06.2018
Χάσε κιλά τρώγοντας σνακ με τον έξυπνο τρόπο
Γιατι πρέπει να συνδυάσεις το παγωτό σου με ένα μήλο

Θα έχεις σίγουρα δει και εσύ στο ίντερνετ αρκετές εικόνες που διακωμωδούν την έννοια της ισορροπίας, με ανθρώπους που πηγαίνουν στο γυμναστήριο και κάνουν μια στάση για να αγοράσουν ένα μπέργκερ, ή κάποιον που πίνει έναν υγιεινό χυμό ενώ μπαίνει στο ασανσέρ για να ανέβει στον πρώτο όροφο.

Όσο αστεία και κοινά κι αν μας φαίνονται αυτά τα περιστατικά, φαίνεται πως τελικά αποτελούν μια καλή διατροφική συμβουλή - τουλάχιστον σύμφωνα με μια ειδικό διατροφολόγο, η οποία μας συμβουλεύει να τρώμε το κεικ που λαχταράμε, αρκεί να το συνοδεύσουμε με κάτι υγιεινό.

Η Alyssa Cohen, διατροφολόγος με βάση τη Νέα Υόρκη και ιδρύτρια του blog Fuel My Fit, λέει πως ο νούμερο ένα κανόνας σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους είναι να επικεντρωθούμε στην ισορροπία. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει κάθε φορά που θέλουμε να φάμε κάτι λαχταριστό, είναι καλό να το συνδυάζουμε με κάτι που κάνει καλό στον οργανισμό μας.

Ας πούμε για παράδειγμα πως το αγαπημένο σου φαγητό είναι η πίτσα. Η Cohen υποστηρίζει πως δε χρειάζεται να την αποχωριστείς για πάντα, επειδή θέλεις να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή. Αντ'αυτού, μπορείς απλώς να φας ένα ή δύο κομμάτια και να προσθέσεις λαχανικά ή σαλάτα, αντί για τηγανητά ορεκτικά.

Το κλειδί στην υπόθεση, όπως λέει η Cohen, είναι να μην περιορίσεις τον εαυτό σου σε σημείο που θα αποκλείσεις φαγητά που απολαμβάνεις τελείως από τη διατροφή σου. "Όταν κάτι είναι απολύτως απαγορευμένο, το θέλουμε ακόμη περισσότερο. Όταν θα θέλεις να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου για 'καλή συμπεριφορά', κινδυνεύεις να το παρακάνεις. Είναι σημαντικό να κάνεις ένα βήμα πίσω και να συνειδητοποιήσεις ότι η το φαγητό υπάρχει σαν επιλογή. Μερικές φορές, το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να φάει κάτι μπορεί να καταπολεμήσει τις πιο έντονες λιγούρες που συχνά συνοδεύουν τις πολύ αυστηρές δίαιτες, οι οποίες πολλές φορές οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές", λέει η Cohen.

Εκτός αυτού, η Cohen λέει πως δεν είναι ιδιαίτερη υποστηρικτής των "cheat days", των ημερών δηλαδή κατά τις οποίες κάνει κάποιος διάλειμμα από την αυστηρή του δίαιτα για να φάει αυτά που θέλει. "Δε μου αρέσει η ιδέα της συνεχής καταπίεσης και αργότερα της πλήρης ελευθερίας μέσα σε μια μέρα. Πιστεύω ότι πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας καθημερινά μια μικρή λιχουδιά. Φυσικά, ακόμα και τότε, κάποιες τροφές είναι προτιμότερες από άλλες. Προτίμησε κάτι όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένο, για παράδειγμα λίγη μαύρη σοκολάτα με φυστικοβούτυρο".

Τέλος, η Cohen τονίζει πως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα σνακ και οι λιχουδιές δε θα έπρεπε να είναι οι βασικές πηγές θερμίδων για την ενέργεια του οργανισμού μας. "Το παγωτό δεν υπάρχει για να μας χορτάσει, αλλά για να προστεθεί στο βασικό μας γεύμα. Αν θέλεις μπισκότο, μπορείς να φας, αλλά είναι καλύτερο να το συνδυάσεις με ένα μήλο - με αυτόν τον τρόπο, τρως κάτι που λαχταράς με κάτι που ξέρεις ότι είναι καλό για εσένα".