Γίνεσαι μούσκεμα από τον ιδρώτα τα βράδια; Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό

13.02.2025
Γίνεσαι μούσκεμα από τον ιδρώτα τα βράδια; Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό
Πηγή:freepick
Τι είναι η νυχτερινή εφίδρωση;

Ίσως να το έχεις βιώσει κι εσύ κάποια στιγμή, ξυπνάς στη μέση της νύχτας και νιώθεις το σώμα σου να είναι βρεγμένο από ιδρώτα. Οι πιτζάμες σου, τα σεντόνια, όλα μούσκεμα. Ίσως να μην το έχεις προσέξει πριν, αλλά η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να είναι πιο συχνή απ' ό,τι φαντάζεσαι. Αν αναρωτιέσαι τι το προκαλεί, είσαι στο σωστό σημείο. Ας ρίξουμε μια ματιά στους λόγους και πώς να το διαχειριστείς.

Τι είναι η νυχτερινή εφίδρωση;

Με τον όρο «νυχτερινή εφίδρωση», αναφερόμαστε στην υπερβολική εφίδρωση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου και δεν σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ζέστη ή η θερμοκρασία του δωματίου. Το σώμα σου ιδρώνει σε σημείο να χρειαστεί να σηκωθείς από το κρεβάτι και να αλλάξεις ρούχα και σεντόνια. Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, και επηρεάζει διάφορες περιοχές του σώματος, όπως οι μασχάλες, το πρόσωπο, ο αυχένας, τα χέρια και τα πόδια.

Γιατί ιδρώνω πολύ;

Η αλήθεια είναι ότι η υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, κάποιους λιγότερο ανησυχητικούς και άλλους που απαιτούν λίγο παραπάνω προσοχή. Αν έχεις παρατηρήσει ότι ιδρώνεις τακτικά τη νύχτα, είναι καλό να κατανοήσεις την αιτία, ώστε να ξέρεις πώς να το αντιμετωπίσεις καλύτερα.

Εμμηνόπαυση και ορμονικές αλλαγές

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή περιεμμηνόπαυση συχνά βιώνουν εξάψεις τη νύχτα, οι οποίες συνδυάζονται με άγχος και υπερβολικό ιδρώτα. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν αυτή την περίοδο επηρεάζουν το σώμα και τη διάθεση, κάνοντας τη νυχτερινή εφίδρωση πιο συχνή.

Άγχος και στρες

Το άγχος, ειδικά σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές ή κρίσεις πανικού, μπορεί να προκαλέσει έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν συνδυάζεις την εφίδρωση με αϋπνία, τρέμουλο ή έντονη ανησυχία, το άγχος μπορεί να είναι η αιτία.

Υπογλυκαιμία (χαμηλά σακχαρα)

Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά τη νύχτα, μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση. Αν παίρνεις φάρμακα για διαβήτη, αυτό μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά.

Θυρεοειδής και εφίδρωση

Η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει αυξημένη εφίδρωση τη νύχτα, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως κόπωση και αίσθημα παλμών. Αν νιώθεις ότι ο θυρεοειδής σου «στριγγλίζει» το σώμα σου με αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι να το ελέγξεις με έναν γιατρό.

Φάρμακα και θεραπείες

Μερικά φάρμακα έχουν ως παρενέργεια τη νυχτερινή εφίδρωση. Εάν παίρνεις φάρμακα, καλό είναι να ρωτήσεις τον γιατρό σου αν αυτό μπορεί να είναι το πρόβλημα και αν υπάρχουν άλλες επιλογές.

Τι μπορώ να κάνω γι' αυτό;

Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τη νυχτερινή εφίδρωση, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το αντιμετωπίσεις:

Ανετά ρούχα και κλινοσκεπάσματα

Επιλέγοντας άνετα και ανάλαφρα ρούχα ύπνου από φυσικά υλικά, θα βοηθήσεις το σώμα σου να αναπνέει. Επίσης, τα αέρινα και ελαφριά κλινοσκεπάσματα θα επιτρέψουν στον αέρα να κυκλοφορεί και να μειώσουν την εφίδρωση.

Διατήρησε τον χώρο ψυχρό

Ένας δροσερός χώρος ύπνου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποφυγή υπερβολικής εφίδρωσης. Μην ξεχνάς ότι η θερμοκρασία του δωματίου παίζει σημαντικό ρόλο στην άνεση του ύπνου.

Αποφυγή καφεΐνης, αλκοόλ και καυτερού φαγητού

Αυτά τα ερεθιστικά στοιχεία μπορεί να ενισχύσουν την εφίδρωση. Προσπάθησε να αποφεύγεις την κατανάλωση αυτών των τροφών ή ποτών πριν τον ύπνο.

Διαχείριση στρες και άγχους

Αν το άγχος είναι η αιτία, κάποιες πρακτικές όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, και ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσει το σώμα σου πριν τον ύπνο.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Αν η νυχτερινή εφίδρωση συνεχίζεται ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό ή απώλεια βάρους, καλό είναι να επισκεφτείς τον γιατρό σου για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία.

Πότε να ανησυχώ;

Η νυχτερινή εφίδρωση από μόνη της δεν αποτελεί συνήθως σοβαρό πρόβλημα, όμως αν την παρατηρείς συχνά και συνδυάζεται με πυρετό, απώλεια βάρους ή άλλες ανησυχητικές ενδείξεις, καλό είναι να ζητήσεις βοήθεια. Η διάρκεια και η συχνότητα του προβλήματος μπορεί να δείχνουν αν υπάρχει κάποια υποκείμενη κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά με την κατάλληλη προσέγγιση, μπορείς να βρεις τρόπους να την ελέγξεις και να κοιμάσαι καλύτερα. Αν το πρόβλημα επιμένει, μην διστάσεις να ζητήσεις τη γνώμη ενός γιατρού.

Τελευταία τροποποίηση στις 13.02.2025 - 20:02