Ο κουρκουμάς είναι παντού. Αν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε την “τρέλα” με το αβοκάντο και το kale, τώρα ο κουρκουμάς έρχεται δυναμικά να κλέψει την παράσταση. Το δημοφιλές αυτό μπαχαρικό δεν είναι μόνο μια ευχάριστη πινελιά στη μαγειρική μας, αλλά και ένα φυσικό φάρμακο με εντυπωσιακές ιδιότητες για την υγεία μας. Από τη φροντίδα του δέρματος, μέχρι την αντιμετώπιση φλεγμονών, ας ανακαλύψουμε μαζί γιατί όλοι μιλούν γι’ αυτό το "χρυσό" βότανο.
Ποια είναι τα οφέλη του κουρκουμά;
Ο κουρκουμάς, γνωστός και ως curcuma longa, είναι ένα από τα πιο μελετημένα και χρησιμοποιούμενα βότανα στον κόσμο. Διαθέτει πολυάριθμα οφέλη για τον οργανισμό, με το πιο δημοφιλές να είναι η αντιφλεγμονώδης δράση του. Παρουσιάζει αντι-ιική, αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, γεγονός που τον καθιστά ευεργετικό για άτομα εκτεθειμένα σε καρκινογόνες ουσίες, όπως οι καπνιστές και οι εργαζόμενοι σε χημικές βιομηχανίες.
Στην παραδοσιακή βοτανοθεραπεία, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ηπατικής λειτουργίας και την αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων. Επιπλέον, χάρη στη δράση του κατά των αιμοπεταλίων, μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Γιατί είναι τόσο δημοφιλής τώρα;
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, όχι μόνο ως φάρμακο, αλλά και ως μπαχαρικό και φυσικό χρωστικό. Όμως, τα τελευταία χρόνια κερδίζει δημοτικότητα ως “superfood” χάρη στην επιστροφή στην παράδοση για τη διαχείριση μικρών προβλημάτων υγείας. Με τόσα πολλά οφέλη, δεν προκαλεί έκπληξη που ο κουρκουμάς βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.
Πώς λειτουργεί;
Τα ενεργά συστατικά του κουρκουμά ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους οφείλονται στη δυνατότητά τους να αναστέλλουν τη σύνθεση φλεγμονωδών προσταγλανδινών. Ως κυτταροπροστατευτικό, λειτουργεί αναστέλλοντας την αναπαραγωγή κατεστραμμένων κυττάρων. Επιπλέον, ως τονωτικό του ήπατος, ο κουρκουμάς ενισχύει τη δράση της γλουταθειόνης-S-τρανσφεράσης στο συκώτι, που είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά του οργανισμού μας.
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Ο κουρκουμάς μπορεί να καταναλωθεί ως μπαχαρικό σε κάρυ, σούπες και μαγειρευτά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε τσάι, smoothies ή να αναμιχθεί με εναλλακτικές επιλογές γάλακτος, όπως το γάλα καρύδας. Για όσους θέλουν να λάβουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης ή κάψουλας με κουρκουμίνη (το ενεργό συστατικό) σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν και ποιοι όχι;
Ο κουρκουμάς μπορεί να ωφελήσει σχεδόν τους πάντες, ειδικά εκείνους που υποφέρουν από φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως αρθρίτιδα, ρευματισμούς, τραυματισμούς από αθλήματα, δυσμηνόρροια ή έκζεμα. Είναι επίσης ευεργετικός για όσους εκτίθενται σε χημικές ουσίες και καρκινογόνους παράγοντες, όπως και για εκείνους που επιθυμούν να ενισχύσουν την πέψη και τη λειτουργία του ήπατος.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φυτικά συμπληρώματα, μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Εξαιτίας της δράσης του κατά των αιμοπεταλίων, δεν συνιστάται η λήψη του σε συνδυασμό με αντιπηκτικά φάρμακα. Επίσης, επειδή μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, δεν είναι κατάλληλος για άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, είναι πάντα καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη φυτικών συμπληρωμάτων.
Ο κουρκουμάς είναι το “χρυσό” συστατικό που αξίζει να γνωρίσετε καλύτερα. Είτε τον εντάξετε στη διατροφή σας, είτε τον επιλέξετε σε μορφή συμπληρώματος, η προσθήκη του μπορεί να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητά σας!