Εδώ είναι όπου οι Millennials και οι Gen-Zers φτιάχνουν πραγματικά νέες φιλίες

04.04.2025
Εδώ είναι όπου οι Millennials και οι Gen-Zers φτιάχνουν πραγματικά νέες φιλίες
Image by freepik
"Τέταρτοι χώροι"

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που κάνουμε τα πάντα. Έχουν επηρεάσει το πώς βγαίνουμε ραντεβού, πώς χτίζουμε καριέρες, πώς διασκεδάζουμε, πώς μαθαίνουμε και πώς διατηρούμε τις σχέσεις μας. Ως γνήσια digital native, αντιστάθηκα σε αυτήν την αλλαγή, ευχόμενη απεγνωσμένα να επιστρέψουμε στις “παλιές καλές μέρες”, ξέρεις, όταν η ζωή μας δεν καθοριζόταν πλήρως από τα κινητά μας. Αυτή η αντίσταση προερχόταν από τη συγκέντρωσή μου στις αρνητικές επιπτώσεις των social media, όπως η επιδημία μοναξιάς και ο εθισμός στα κινητά.

Όμως, κάνοντας ένα βήμα πίσω και βλέποντας αυτή την αλλαγή από μια διαφορετική οπτική, συνειδητοποίησα ότι τα social media έχουν και απίστευτα οφέλη, ένα από αυτά είναι η ικανότητά τους να μας συνδέουν.

Από τη δημιουργία του Facebook, έχουμε φτιάξει online προσωποποιημένα προφίλ, έχουμε διαμορφώσει τις προτιμήσεις μας και έχουμε χτίσει συνδέσεις με άτομα που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα. Πλατφόρμες όπως το X, το Instagram, το TikTok και το YouTube ικανοποιούν την έμφυτη ανάγκη μας για σύνδεση εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι θέλουμε κάτι παραπάνω. Θέλουμε να συνδεθούμε με ανθρώπους πέρα από τις οθόνες μας.

Ευτυχώς, υπάρχει πλέον μια απλή απάντηση: οι τέταρτοι χώροι. Ο όρος προέρχεται από την πλατφόρμα Eventbrite και αναφέρεται σε χώρους που έχουν σχεδιαστεί σκόπιμα για να συγκεντρώνουν άτομα με βάση τα ενδιαφέροντα και τα πάθη που μοιράζονται διαδικτυακά. Οι τέταρτοι χώροι γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στους δύο κόσμους μας, γι’ αυτό και αυξάνεται η δημοτικότητά τους και αλλάζουν τον τρόπο που δημιουργούμε αληθινές φιλίες.

Παρακάτω, θα μοιραστούμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τους τέταρτους χώρους, από το πώς αλλάζουν τον τρόπο που χτίζουμε σχέσεις μέχρι το πώς να βρεις ή να δημιουργήσεις έναν δικό σου.

Τι είναι οι τέταρτοι χώροι;

Σύμφωνα με το Eventbrite, οι τέταρτοι χώροι είναι “χώροι συγκέντρωσης που υπερβαίνουν τη φυσική τοποθεσία”, με βασικό σκοπό να φέρουν κοντά ανθρώπους μέσα από κοινά πάθη και να γεφυρώσουν τις διαδικτυακές κοινότητες με πραγματικές, δια ζώσης συνδέσεις.

Σε αντίθεση με τους “τρίτους χώρους” (όπως μια αγαπημένη καφετέρια ή ένα πάρκο όπου συχνάζεις), οι τέταρτοι χώροι δίνουν έμφαση όχι στο πού συναντιέσαι, αλλά στο γιατί.

Παραδείγματα τέτοιων χώρων είναι οι εκδηλώσεις και τα meetups, όπως ένα δια ζώσης event γυμναστικής για μια online fitness κοινότητα ή ένα watch party για τους φανς μιας τηλεοπτικής σειράς. Αντί να αλληλεπιδρούμε απλά στα σχόλια των social media, οι τέταρτοι χώροι μας επιτρέπουν να γνωριστούμε πραγματικά.

Γιατί χρειαζόμαστε τους τέταρτους χώρους;

Στον σημερινό κόσμο, όπου οι σχέσεις δημιουργούνται με ένα scroll ή ένα swipe, έχουμε συνηθίσει να βρίσκουμε συνδέσεις στην άκρη των δακτύλων μας. Όμως, σύμφωνα με το Eventbrite, αυτός ο τρόπος γνωριμιών δεν είναι πλέον αρκετός.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, το 95% των ατόμων ηλικίας 18-35 ετών δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τα διαδικτυακά τους ενδιαφέροντα μέσα από δια ζώσης εκδηλώσεις. Ο βασικός λόγος; Η ανάγκη για νέες φιλίες. Δεν προκαλεί έκπληξη. Ζούμε σε μια εποχή όπου η κοινωνικοποίηση είναι σε ιστορικό χαμηλό και τα αρνητικά αποτελέσματα της απομόνωσης έχουν γίνει αισθητά. Χρειαζόμαστε αλλαγή.

“Οι τέταρτοι χώροι αλλάζουν τον τρόπο που συνδεόμαστε, εξερευνούμε τα ενδιαφέροντά μας και χτίζουμε κοινότητες.”

Αντί οι online γνωριμίες να μένουν στο διαδίκτυο, οι τέταρτοι χώροι λειτουργούν ως το επόμενο βήμα στις σχέσεις μας.

Πώς να προσθέσεις έναν τέταρτο χώρο στη ζωή σου

1. Κατέγραψε τα ενδιαφέροντά σου

Οι τέταρτοι χώροι περιστρέφονται γύρω από τα πάθη μας. Αναρωτήσου:

  • Θέλεις να γίνεις πιο υγιής;

  • Θέλεις να μάθεις μια νέα δεξιότητα;

  • Λατρεύεις τις ταινίες και τις σειρές;

Ρίξε μια ματιά στο περιεχόμενο που βλέπεις στα social media. Τι εμφανίζεται συνέχεια στο feed σου;

2. Ψάξε για υπάρχοντες τέταρτους χώρους

Μόλις εντοπίσεις τα ενδιαφέροντά σου, αναζήτησε σχετικές εκδηλώσεις:

  • Στα social media ή στο Google

  • Σε πλατφόρμες όπως το Eventbrite ή το Geneva

  • Σε τοπικά καταστήματα και κοινότητες (π.χ. βιβλιοπωλεία με λέσχες ανάγνωσης)

3. Δημιούργησε τον δικό σου τέταρτο χώρο

Αν δεν βρίσκεις κάτι που να σου ταιριάζει, διοργάνωσε το δικό σου event!

Ιδέες:

  • Trivia night σε ένα μπαρ

  • Γιόγκα στο πάρκο

  • Watch party στο σαλόνι σου

Ο στόχος είναι να δημιουργήσεις έναν χώρο όπου μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και να χτίσεις αυθεντικές σχέσεις.

4. Να είσαι υπομονετική

Οι δυνατές φιλίες χρειάζονται χρόνο. Σύμφωνα με έρευνες, απαιτούνται περίπου 112 ώρες για να μετατραπεί ένας ξένος σε φίλο.

5. Βάλε το στο πρόγραμμά σου

Οι πολυάσχολες ζωές μας δεν θα μας χαρίσουν ξαφνικά ελεύθερο χρόνο. Πρέπει εμείς να αφιερώσουμε χρόνο στις κοινωνικές μας σχέσεις. Μην πιέζεσαι να παρευρίσκεσαι κάθε εβδομάδα, αλλά προσπάθησε να διατηρήσεις μια σταθερότητα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα γεφυρώσεις το χάσμα μεταξύ της online και της πραγματικής σου ζωής, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για αυθεντική σύνδεση.

Τελευταία τροποποίηση στις 04.04.2025 - 13:41