Πόσο “extreme” είναι το άρωμά σου;

Πόσο “extreme” είναι το άρωμά σου;
Πηγή:pexels
Η ένταση δεν είναι το παν

Τα αρώματα σήμερα δεν είναι απλώς μια πινελιά φρεσκάδας ή πολυτέλειας. Είναι μια δήλωση. Ένα statement. Και όσο πιο έντονο το αποτύπωμα που αφήνουν, τόσο το καλύτερο, ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται να σκέφτεται η νέα γενιά αρωματόφιλων.

Έχουμε φύγει πια από τα “ελαφριά και διακριτικά”. Τα αρώματα που κυκλοφορούν σήμερα είναι τολμηρά, συμπυκνωμένα, με λέξεις-κλειδιά όπως extrait, intense, super, extra να φιγουράρουν στις ετικέτες. Και ναι, είναι λίγο σαν μόδα: φοράς Zara αλλά ρίχνεις και μια Louis Vuitton τσάντα. Έτσι κι εδώ, μπορεί να ψεκάζεις με άρωμα που κοστίζει όσο μια μικρή περιουσία, και το κάνεις γιατί θέλεις να ξεχωρίζεις, να αφήνεις “ίχνος” πίσω σου, το λεγόμενο sillage.

Η λογική είναι απλή: όσο πιο συμπυκνωμένο το άρωμα, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια και πιο δυνατή παρουσία. Και φυσικά, ανεβαίνει και η τιμή. Κάποιοι το βλέπουν ως επένδυση — άλλωστε, τι καλύτερο από ένα άρωμα που μένει στο δέρμα για ώρες και κάνει τους άλλους να γυρνούν το κεφάλι τους;

Για παράδειγμα, το Shalimar της Guerlain, ένα άρωμα-θρύλος που υπάρχει εδώ και έναν αιώνα, κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα τόσο σε eau de toilette όσο και σε extrait, με το ίδιο ακριβώς DNA, απλώς με διαφορά στη συγκέντρωση. Κι εκεί είναι η μαγεία: το ίδιο άρωμα, διαφορετική ένταση, άλλη εμπειρία.

Τα eau de cologne, τα πιο ελαφριά, είχαν ξεκινήσει τον 16ο αιώνα, τότε που το καθημερινό μπάνιο δεν ήταν και τόσο της μόδας. Με 4-5% αρωματική συγκέντρωση, βασίζονταν σε αλκοόλ και συστατικά όπως λεβάντα και ροδόνερο για να “καθαρίζουν” και να αρωματίζουν μαζί. Με τα χρόνια όμως, η αρωματοποιία εξελίχθηκε, έγινε τέχνη, έγινε πολυτέλεια. Και η ένταση... απογειώθηκε.

Μια βασική διάκριση που βοηθά:

  • Eau de toilette: 7-12% αρωματική ουσία

  • Eau de parfum: 10-14%

  • Eau de parfum intense: 14-25%

Το Alien ExtraIntense του Mugler, για παράδειγμα, είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: πιο “πολύ”, πιο “βαθύ”, πιο “έντονο”. Ένα μπουκέτο ηλιακών λουλουδιών, ένα ξέσπασμα γιασεμιού, και όλα αυτά σε έκδοση turbo.

Όμως, έντονο δεν σημαίνει απαραίτητα βαρύ. Μπορεί ένα άρωμα να είναι δυναμικό χωρίς να πνίγει, γεμάτο παρουσία αλλά χωρίς υπερβολή. Μπορεί να έχει βάθος, πολυπλοκότητα, να σου δίνει την αίσθηση πως υπάρχει μια ιστορία πίσω από κάθε νότα.

Κάποιες εταιρείες, όπως η Matière Première, το πάνε ακόμα παραπέρα. Παίρνουν τα ήδη επιτυχημένα αρώματά τους και τα αναβαθμίζουν σε έκδοση extrait, προσθέτοντας ένα “καλεσμένο” συστατικό που αλλάζει όλο το παιχνίδι. Το Crystal Saffron π.χ. με την προσθήκη μύρου γίνεται πιο μυστηριώδες, πιο “σκοτεινό”, αλλά ταυτόχρονα «φωτεινό», ένα μαύρο που λάμπει.

Δεν είναι μόνο θέμα συγκέντρωσης, τελικά. Είναι το πώς το άρωμα “μιλάει”, πώς σε αγκαλιάζει, πώς αφήνει το ίχνος του. Υπάρχουν αρώματα που τους λες “καλημέρα” το πρωί και σε απαντούν ακόμα και το βράδυ, πολύ μετά το τελευταίο ψέκασμα.

Κι αυτό το ίχνος, αυτό το “μυρίζει κάποιος τέλεια εδώ γύρω”, είναι που κάνει ένα άρωμα αξέχαστο. Οι άνθρωποι σταματάνε στον δρόμο και σε ρωτάνε τι φοράς. Κι αυτό, μεταξύ μας, είναι ίσως το καλύτερο κομπλιμέντο που μπορείς να πάρεις.

Γιατί ναι, το να μυρίζεις όμορφα είναι μαγικό. Και το να σε θυμούνται για αυτό, ακόμα καλύτερο.