Το γάλα είναι ένα θέμα που συχνά διχάζει. Είτε μιλάμε για το παραδοσιακό αγελαδινό είτε για τις φυτικές εναλλακτικές, έχει υπάρξει σημείο αναφοράς για πολυάριθμες διαφημιστικές καμπάνιες και αντικείμενο έντονης κριτικής. Σήμερα, όλοι θέλουν να ξέρουν: Ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία μας;
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο θα ελπίζαμε. Ανάλογα με τις ανάγκες σου, κάθε είδος γάλακτος έχει τις δικές του μοναδικές ιδιότητες.
Αγελαδινό γάλα
Το αγελαδινό γάλα προσφέρει μια πλήρη θρεπτική αξία, πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ιώδιο και βιταμίνες A, B και D. Ειδικότερα, περιέχει τρία βασικά θρεπτικά συστατικά που πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκώς: ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνη D.
Ωστόσο, περίπου το 36% των ανθρώπων δυσκολεύεται να χωνέψει τη λακτόζη, το φυσικό σάκχαρο που περιέχει το γάλα. Αν δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, το πλήρες αγελαδινό γάλα μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη. Σημαντικό: Προτίμησε πάντα το βιολογικό!
Φυτικά γάλατα
Για όσους προτιμούν φυτικές εναλλακτικές, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες. Επίλεξε γάλατα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ώστε να μειώσεις το συνολικό φορτίο ζάχαρης. Θυμήσου, τα περισσότερα φυτικά γάλατα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Γάλα σόγιας
Το γάλα σόγιας παρασκευάζεται από το ίδιο όσπριο που φτιάχνονται το τόφου και τα edamame. Συνήθως εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και βιταμίνες A και D, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, είναι πιο επεξεργασμένο από άλλα φυτικά γάλατα και περιέχει περισσότερη ζάχαρη, γι’ αυτό συνιστάται να περιορίζεται η κατανάλωσή του σε λιγότερες από τρεις μερίδες την εβδομάδα.
Γάλα αμυγδάλου
Αν και πρόσφατα έχει δεχτεί κριτική λόγω της υψηλής κατανάλωσης νερού για την παραγωγή του, το γάλα αμυγδάλου είναι μια δημοφιλής επιλογή. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και έχει καλή ανταπόκριση στα επίπεδα γλυκόζης, αν και δεν αποτελεί την κορυφαία επιλογή των ειδικών.
Γάλα βρώμης
Το αγαπημένο, όσων ασχολούνται με την γυμναστική, δεν είναι τόσο υγιεινό όσο φαίνεται. Παρά την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, περιέχει αρκετή ζάχαρη και πολύ λίγη πρωτεΐνη, γεγονός που το καθιστά λιγότερο ιδανικό για όσους προσέχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Γάλα καρύδας
Το γάλα καρύδας, διαφορετικό από το νερό καρύδας, παράγεται από την πρέσα του λευκού μέρους της καρύδας. Έχει φυσικά γλυκιά γεύση και περιέχει κορεσμένα λιπαρά που βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.
Γάλα κάνναβης
Μια έκπληξη είναι το γάλα κάνναβης, που θεωρείται η καλύτερη φυτική επιλογή για vegans. Παράγεται από σπόρους κάνναβης και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και φιλικό προς το πεπτικό σύστημα.
Ό,τι κι αν επιλέξεις, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις ανάγκες σου και να επιλέγεις το γάλα που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σου. Γιατί το καλύτερο για σένα, είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις υγιής και γεμάτη ενέργεια!