«Υπάρχουν ολόκληροι πολιτισμοί που μπορούν να οριστούν από το τυρί», σημειώνει ο συγγραφέας του Vogue Mexico, Ramón Barreto. «Ακόμα και σε έναν κόσμο όπου το πλήρες γάλα δεν είναι η πιο δημοφιλής μορφή γαλακτοκομικού, το τυρί συνεχίζει να παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να αγνοηθούν». Έρευνες δείχνουν ότι η γενική κατηγορία του «τυριού» περιέχει απαραίτητες πρωτεΐνες, λιπαρά, μέταλλα, βιταμίνες και άλλα, αν και ένα μαλακό Brie και μια σκληρή παρμεζάνα δεν είναι εξίσου υγιεινά.
Ναι, το τυρί μπορεί να είναι υγιεινό, αλλά πρέπει να ακολουθήσεις μερικές κατευθυντήριες γραμμές. Πρώτα, ξεκίνα από το χρώμα: «Τα λευκά τυριά είναι η καλύτερη επιλογή σου», λέει η διατροφολόγος Mariana Perez Trejo Soltwedel, προτείνοντας το Oaxaca, το cottage, τη φέτα, τη ρικότα και τη μοτσαρέλα. «Συνήθως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλότερη σε λιπαρά, ενώ τα κίτρινα τυριά έχουν περισσότερα λιπαρά και λιγότερη πρωτεΐνη, όπως το τσένταρ».
Προσοχή στα «ελαφριά» προϊόντα
Η διατροφολόγος προειδοποιεί επίσης ότι τα προϊόντα με την ένδειξη «light» ή «χαμηλών λιπαρών» δεν είναι απαραίτητα καλύτερες επιλογές. «Αν και παρέχουν λιγότερες θερμίδες, το πρόβλημα είναι ότι για να μειωθούν αυτές οι θερμίδες, προστίθενται πρόσθετα, κόμμεα ή πηκτικά για να βελτιωθεί η υφή», λέει η Soltwedel. «Αυτό μετατρέπει το τυρί σε ένα επεξεργασμένο προϊόν».
Ένα ακόμα tip που δίνει στους πελάτες της είναι κάτι που έχουμε ξανακούσει, διάβασε τη λίστα συστατικών. «Θυμήσου ότι δεν πρέπει να έχει περισσότερα από πέντε συστατικά, τα οποία πρέπει να περιλαμβάνουν παστεριωμένο γάλα, αλάτι, πυτιά, χλωριούχο ασβέστιο (που χρησιμοποιείται για την πήξη) και γαλακτικές καλλιέργειες», εξηγεί.
Πρωτεΐνη και λιπαρά: Πώς να υπολογίσεις
Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, για να προσδιορίσεις αν ένα τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, κάνε έναν γρήγορο υπολογισμό. Σε κάθε 100 γραμμάρια τυριού, θέλεις να υπάρχουν 15 γραμμάρια πρωτεΐνης. «Αλλά πρέπει επίσης να ελέγξεις ότι δεν έχει περισσότερα από 20 γραμμάρια λιπαρών, γιατί τότε θα θεωρούσαμε ότι είναι λιγότερο υγιεινό τυρί».