Ελεονώρα Μελέτη: «Δεν μετανιώνω για τίποτα»

20.07.2009
Η Ελεονώρα Μελέτη μπήκε στη ζωή μας σε καθημερινή βάση έτσι ξαφνικά πριν από τέσσερα χρόνια και πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος από τότε. Η επίθεση που δέχτηκε ήταν σκληρή και πολλές φορές άδικη. Εκείνη, παρόλα αυτά, στιγμή δεν το έβαλε κάτω...

Συνέντευξη στη Νάνσυ Σταματίου

Η Ελεονώρα Μελέτη μπήκε στη ζωή μας σε καθημερινή βάση έτσι ξαφνικά πριν από τέσσερα χρόνια και πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος από τότε. Η επίθεση που δέχτηκε ήταν σκληρή και πολλές φορές άδικη. Εκείνη, παρόλα αυτά, στιγμή δεν το έβαλε κάτω...

Αυτή τη σεζόν θα την αναπολείς με γλύκα;

«Λοιπόν, με το χέρι στην καρδιά, σου ομολογώ πως αυτή τη χρονιά που πέρασε όντως θα τη θυμάμαι με γλύκα. Ήταν μία από τις ομορφότερες σεζόν που έχω ζήσει».

Τι εννοείς;

«Είχε αυτή η χρονιά πολλές εκπλήξεις και ανατροπές. Επαναπροσδιόρισε πράγματα μέσα μου. Επαναπροσδιόρισε τη σχέση μου και την αγάπη μου για το αντικείμενο που υπηρετώ, τη σχέση μου με το κοινό και με τον κόσμο...».

Ήταν σεζόν με καρδιοχτύπι ή γρήγορα βρήκε το δρόμο της;

«Για πρώτη φορά απόλαυσα το αντικείμενο που αγαπώ χωρίς άγχη και πανικούς. Χωρίς τον πανικό τού να επιβεβαιωθώ ή του να κριθώ. Και ξέρεις κάτι; Νομίζω ότι όταν δεν δουλεύεις για την επιβράβευση ή για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά γιατί θες να απολαμβάνεις και το ταξίδι, είναι πολύ καλύτερα για όλους. Η τηλεόραση θα ήταν πολύ πιο όμορφη για όλους μας όχι αν δεν υπήρχαν τα νούμερα τηλεθέασης, αλλά αν δεν υπήρχε όλη αυτή η εμμονή του ανταγωνισμού και του πρωταθλητισμού».

Στο Star δεν υπάρχει η εμμονή του ανταγωνισμού;

«Το Star δεν έχει εμμονή με τη διαμόρφωση της τηλεθέασης. Είναι ένα κανάλι που ενδιαφέρεται κυρίως για το καταναλωτικό κοινό των 15-44 δεν μ’ αρέσει να το λέω νεανικό κοινό, και πάλι, όμως, αυτό το ενδιαφέρον δεν γίνεται αυτοσκοπός. Θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Έχει καλώς. Δεν θα έρθει; Θα το παλέψουμε».

Κάθε πρωί που παίρνετε τα ραβασάκια της AGB υπάρχει και το περιθώριο της... ανάσας αν κάτι πάει στραβά;

«Στο συγκεκριμένο κανάλι υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψεις χωρίς να αισθάνεσαι ότι σε κυνηγάει κάποιος από πίσω».

Είσαι ευχαριστημένη με τις επιδόσεις σου στην «Πρωινή Μελέτη»;

«Θα σου πω με τι είμαι ευχαριστημένη, γιατί εγώ δεν επαναπαύομαι ποτέ στις δάφνες μου. Είμαι ικανοποιημένη, λοιπόν, όχι μόνο από τα πολύ καλά νούμερα τηλεθέασης που καταφέραμε να "χτυπήσουμε", αλλά κι από όλη την αίσθηση που μου άφησε η εκπομπή. Φέτος ένιωσα πολύ δυνατά τον κόσμο ως παρέα μου. Μέχρι πρότινος ίσως να έβλεπα τον κόσμο μόνο ως κριτή. Βέβαια, σε αυτή τη σχέση που έχει δημιουργηθεί, με έχει βοηθήσει απίστευτα και το Διαδίκτυο».

Ένιωσες φέτος που η «Πρωινή Μελέτη» τα πήγε πολύ καλά μία δικαίωση;

«Όχι, γιατί ποτέ δεν είχα χάσει εγώ την πίστη μου στον εαυτό μου. Πάντα πίστευα ότι μπορούσα να τα καταφέρω. Αυτό που ένιωσα είναι μόνο το ότι κάποιοι πια το αναγνωρίζουν και, αν θες, το επιβραβεύουν κιόλας. Δεν είχα την ανάγκη να αποδείξω τίποτα και σε κανέναν, πόσο μάλλον με τάσεις... εκδικητικές».

Ανθρώπινα λέω αν το είπες, όχι εκδικητικά...

«Ίσως να σκέφτηκα ?Επιτέλους ήρθε στο δρόμο μου αυτό που ήθελα?».

Η καλή πορεία της «Πρωινής Μελέτης» ήταν η απάντησή σου σε όσους τόσο καιρό σε αμφισβήτησαν;

«Δεν ένιωσα ότι έχω αδικηθεί, για να κάνω τα πάντα φέτος προκειμένου να αποκαταστήσω την αδικία που με πνίγει. Ένιωσα ότι άξιζα να μου "έρθουν" τα πράγματα και να κυλήσουν διαφορετικά για μένα σε όλα τα επίπεδα».

Τι σχέση είχες με τον ΑΝΤ1 και τους ανθρώπους του;

«Είχα μία σχέση που είχε και τα πάνω και τα κάτω της και, απλούστατα, έκανε κάποια στιγμή τον κύκλο της και έληξε πάρα πολύ ωραία. Άλλωστε, αποδείχτηκε και στην πορεία πως εγώ με την ηγεσία του σταθμού έχω εξαιρετική σχέση. Έχει φανεί ακόμα και από φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει. Τώρα, αν με περίμεναν κάποιοι στη γωνία... Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που μας περιμένουν στη γωνία, όπως και να ’χει. Όμως δεν στέκομαι σε αυτά, γιατί δεν μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα από την αρνητική τους πλευρά».

Στην αρχή της σεζόν μίλησες έξω από τα δόντια για την περσινή συνεργασία σου στον «Πρωινό Καφέ»: Ότι δεν σε στήριξαν, ότι υπήρχαν άνθρωποι που σου έκαναν τη ζωή μαρτύριο, ότι με το διευθυντή προγράμματος του καναλιού Γιάννη Λάτσιο δεν είχες τη σχέση που θα έπρεπε να έχεις, λόγω της συζύγου του Ελένης Μενεγάκη... Μετάνιωσες που τα είπες όλα αυτά δημόσια;

«Το έκανα γιατί έπρεπε να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Μήνες ολόκληρους παρακολουθούσα διάφορα σενάρια που ήθελαν να έχουν γίνει τα πράγματα κάπως. Επειδή εγώ ήξερα πώς είχαν γίνει τα πράγματα και δεν είχα να φοβηθώ κανέναν, βγήκα και είπα την αλήθεια. Είπα τα πράγματα με το όνομά τους. Ήθελα ο κόσμος να ξέρει ότι δεν με έδιωξε κανείς, ότι δεν με αμφισβήτησε κανείς και ότι απλώς η σχέση μου με τον ΑΝΤ1 έκανε έναν κύκλο. Όποιος έχει για σύμμαχό του την αλήθεια, δεν έχει να φοβηθεί κανέναν».

Στον ΑΝΤ1 θα ξαναπήγαινες;

«Σαφώς και θα ξαναπήγαινα σε οποιοδήποτε κανάλι, αρκεί να υπήρχαν οι ανάλογες συνθήκες. Η αγορά είναι πάρα πολύ μικρή για να λες ότι δεν θα ξαναπήγαινα κάπου».

Πρωινό θα ξαναέκανες;

«Βέβαια θα ξανάκανα. Είναι μία ζώνη την οποία δεν έχω βγάλει από μέσα μου. Άλλο το πρωινάδικο έτσι όπως γινόταν και κάτω από τις απίστευτες συνθήκες στις οποίες δούλευα κι άλλο ένα πρωινάδικο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου, με συνεργάτες που επιλέγεις, με κόνσεπτ που στηρίζεις, με λεφτά που πέφτουν...».

Γιατί έχει να κάνει με τις δηλώσεις από καρδιάς που έκανες δημοσίως στην αρχή της χρονιάς...

«Δεν νομίζω ότι έθιξα κάποιον με τις αλήθειες που είπα, και τα έχω καλά με τη συνείδησή μου. Τώρα, αν κάποιοι παρερμήνευσαν κάποια πράγματα γιατί είχαν τη μύγα και μυγιάστηκαν, δεν είναι δικό μου θέμα».

Κάποτε κάποιοι είχαν πει πως είσαι η χαμηλόμισθη της πρωινής ζώνης. Τώρα μήπως έχεις γίνει... υψηλόμισθη (γέλια);

«Οι μισθοί στο Star δεν είναι οι αστρονομικοί μισθοί που μπορεί να ακούγεται πως δίνουν άλλα κανάλια. Είναι σε πολύ λογικά πλαίσια, οπότε θαρρώ πως δεν επιδέχονται και μείωση. Άλλωστε υπάρχουν και τα ποσοστά τηλεθέασης, που κι από αυτά ορίζεται ο μισθός σου ανά μήνα, σύστημα που βρίσκω και πολύ δημοκρατικό και πολύ δίκαιο».

Φέτος μπήκες πολύ λιγότερο στο στόχαστρο όλων. Υπήρξαν, όμως, κακίες, όπως αυτή της Έμυς Λιβανίου, που ρώτησε πριν από καιρό αν θυμόμαστε να έκανε καμιά πρωτιά ο «Καφές» με τη Μελέτη. Τι απαντάς;

«Κοίταξε να δεις... Για όποιον δεν θυμάται, υπάρχουν και τα αρχεία της AGB. Μπορεί να ανοίξει και να δει αν με εμένα ο "Καφές" ήταν πρώτος κάποιες στιγμές ή όχι. Από εκεί και πέρα, ο καθένας είναι υπεύθυνος των λόγων και των πράξεών του. Μόνο στη δήλωση του Γιάννη Λάτσιου, που είχε πει πως ο "Πρωινός Καφές" με την Κατερίνα Ζαρίφη και τον Νίκο Μουτσινά πήγαινε καλύτερα απ’ ό,τι όταν ήμουν εγώ στην εκπομπή, μπήκα στη διαδικασία να απαντήσω, ανατρέχοντας στα αρχεία της AGB, γιατί με έθιγε ως επαγγελματία».

Πολλές τηλε-κακίες ειπώθηκαν με αφορμή το τάνγκο που χόρεψες στα «Playmate»...

«Η αλήθεια είναι πως άκουσα σχόλια που προσωπικά, αν ήμουν στη θέση αυτών που τα έκαναν, θα ντρεπόμουν να τα ξεστομίσω. Ειλικρινά αναρωτήθηκα αν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί σε ορισμένους ανθρώπους».

Δύσκολα συναντάς φραγμούς στην τηλεόραση...

«Είναι δυνατόν να λες πως ήμουν σαν... εξευγενισμένη νταλίκα χωρίς να ντρέπεσαι; Εκτίθεσαι... Όμως εμένα αυτό μου κάνει καλό, γιατί ο κόσμος πάει με την πλευρά του αδυνάτου».

Πώς εξηγείς το γεγονός ότι κατάφερες να κερδίσεις το νεανικό κοινό;

«Τι να σου πω; Δεν μπορώ να μιλήσω εγώ για μένα και γιατί οι νεαρότερες ηλικίες με προτιμούν σταθερά (γέλια). Ο Σταμάτης Μαλέλης, πάντως, πίστευε και μου έλεγε πως είμαι πρόσωπο Star και πως είμαι μία παρουσιάστρια που μπορεί να ανταποκριθεί στο νεανικό κοινό από την πρώτη στιγμή».

Αυτό το περιβόητο πια νεανικό κοινό είναι κάθε πρωί σπίτι και βλέπει τηλεόραση;

«Γιατί το λες αυτό; Όλες οι ηλικίες μπορεί να είναι στο σπίτι. Πολύς κόσμος είναι σπίτι το πρωί».

Είσαι αγωνίστρια;

«Και γιατί, ρε Νάνσυ, να μην είμαστε αγωνιστές σε αυτή τη ζωή; Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα εύκολα, ούτε στο πιάτο. Μερικοί είναι αυτοί οι τυχεροί που γεννιούνται έτσι. Μ’ αρέσει να παλεύω γι’ αυτό που θέλω και να διεκδικώ αυτό που πιστεύω».

Τη Βίκυ Καγιά πώς τη βλέπεις;

«Εμένα μ’ αρέσει η Βίκυ. Είναι χαρισματικό πλάσμα και ταλαντούχο. Όμως το όλο θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με τη Βίκυ, όπως δεν έχει να κάνει και κανένα πρωινάδικο μόνο με το βασικό του πρόσωπο. Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο και εσύ το ξέρεις καλά».

Στον Γρηγόρη Αρναούτογλου πήγες φέτος. Στη Βίκυ θα πήγαινες;

«Γιατί όχι; Ήδη μου είχε γίνει πρόταση όταν παρουσίαζαν την εκπομπή ο Γιώργος Λιανός με τη Δέσποινα Καμπούρη και απλώς δεν μπόρεσα να πάω γιατί είχε υπάρξει με το Star ένα πρόγραμμα τηλεοπτικών εμφανίσεων και είχαμε πει πως, σε ό,τι αφορά τον ΑΝΤ1, θα πήγαινα στο "Όλα" και στο Αξίζει να το δεις... το οποίο, συμπτωματικά, είχε οριστεί για λίγες ημέρες πιο μετά. Αυτός ήταν και ο μοναδικός λόγος που δεν πήγα στα παιδιά».

Στην Ελένη Μενεγάκη;

«Σαφώς. Άμα μου έκανε πρόταση, γιατί να μην πήγαινα;».