Κοιμήσου και αδυνάτισε

29.01.2009
Στον ύπνο κρύβεται το μυστικό του αδυνατίσματος. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο πολύ κοιμόμαστε, τόσο περισσότερα κιλά χάνουμε.

Στον ύπνο κρύβεται το μυστικό του αδυνατίσματος. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο πολύ κοιμόμαστε, τόσο περισσότερα κιλά χάνουμε.

Έτσι, το παλιό ρητό ο ύπνος θρέφει τα παιδιά μάλλον δεν ισχύει στις μέρες μας. Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απάντηση για το ιδανικό σώμα είναι 2 ώρες ύπνου παραπάνω καθημερινά, καθώς και μισή ώρα περπάτημα. Τα αποτελέσματα σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σίγουρα, γι αυτό δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε, και μάλιστα τώρα. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτα από τις διατροφικές σας συνήθειες, ούτε να πεινάσετε, αλλά ούτε και να ακολουθείτε πιστά ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο.

Αυτό που απαιτείται είναι περπάτημα 30 λεπτά κάθε μέρα ή να διανύετε με τα πόδια περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Και για να μην αγχώνεστε, δεν είναι ανάγκη να περπατάτε επί μισή ώρα συνεχόμενα. Μπορείτε το μισάωρο να το «κόψετε» σε τρία δεκάλεπτα. Το επόμενο βήμα είναι να αυξήσετε κατά 2 ώρες τον ύπνο σας και οπωσδήποτε να συμπληρώνετε 8. Οι Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα μέσα σε 4 εβδομάδες, θα έχετε τα πρώτα θεαματικά αποτελέσματα και χωρίς να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μείωση των ωρών ύπνου είναι η κύρια αιτία που έχει οδηγήσει το σύγχρονο άνθρωπο στην παχυσαρκία. Σύμφωνα με τη μελέτη των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Μπρίστολ, αν κοιμόμαστε λιγότερες ώρες, ανεβαίνουν στον οργανισμό μας τα επίπεδα της γρελίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί την αίσθηση της πείνας, και ταυτόχρονα μειώνονται τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που προκαλεί την αίσθηση του χορτασμού. Όταν λοιπόν κοιμόμαστε λιγότερο, διαταράσσονται οι ορμόνες αυτές και οδηγούμαστε στην επιθυμία να φάμε περισσότερο και κυρίως τροφές λιπαρές και πλούσιες σε θερμίδες.