Δεν είναι μια... είναι πενήντα

02.02.2009
Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, θα δούμε πως στα πρώτα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης πολλές ήταν οι σειρές που έβγαιναν στον αέρα και μας κρατούσαν συντροφιά για χρόνια, για πολλά χρόνια...

ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, θα δούμε πως στα πρώτα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης πολλές ήταν οι σειρές που έβγαιναν στον αέρα και μας κρατούσαν συντροφιά για χρόνια, για πολλά χρόνια... Στη συνέχεια τα περισσότερα σίριαλ διαρκούσαν το πολύ μία σεζόν. Ένα όμως δεν «υπάκουσε» σε αυτόν τον κανόνα και εδώ και έξι χρόνια μας κρατάει την καλύτερη τηλεοπτική συντροφιά. Ο λόγος για τις «Θανάσιμες πεθερές» του Μega. Οταν η ιδιωτική τηλεόραση μπήκε στη ζωή μας, τα πράγματα ήταν πιο ρομαντικά και τα πολύχρονα σίριαλ αποτελούσαν must. Όσο περνούσε ο καιρός όμως και οι τηλεοπτικές ανάγκες του κοινού αυξάνονταν, έτσι και οι σειρές άρχισαν να κάνουν τον κύκλο τους με ταχύτητα φωτός, με μερικές να μην προλαβαίνουν καν να βγάλουν τη σεζόν, αφού οι τηλεθεατές δεν έδειχναν να «συγκινούνται»!

Άλλαξαν οι συνήθειες
Βλέπετε, το τηλεοπτικό κοινό πλέον δεν είναι τηλε-απαίδευτο, οπότε έχει γίνει δύσκολος «πελάτης»! Τα κανάλια δεν μπορούν να μας σερβίρουν αλόγιστα ό,τι να ναι και όπως να ναι, αφού αισίως αποκτήσαμε τηλεοπτική εμπειρία και ξέρουμε τι... καταπίνεται και τι όχι. Ποια παραγωγή αξίζει τον κόπο να δεις και ποια όχι, γιατί έχει βασιστεί σε εκπτώσεις και προχειρο-κατασκευές. Η εποχή της τηλεοπτικής αρπαχτής έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το τηλεοπτικό κοινό έχει γίνει αδηφάγο και μόνο με φρέσκα και συνεχώς νέα πράγματα ανταποκρίνεται πια στο κάλεσμα των καναλιών και χαρίζει υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Η σειρά-φαινόμενο
Σε μια εποχή λοιπόν που δεν προλαβαίνουμε να μετράμε τις καινούργιες σειρές είναι πραγματικά κατόρθωμα μια κωμική σειρά αυτοτελών επεισοδίων να επιβιώσει στο τηλεοπτικό πεδίο για έξι ολόκληρα χρόνια και να γίνει αγαπημένη μας τηλεοπτική συνήθεια, κάνοντας τα μηχανάκια της AGB να χτυπάνε κόκκινο!

Ο λόγος, φυσικά, για τη μακροβιότερη εβδομαδιαία ελληνική σειρά της ιδιωτικής τηλεόρασης, τις «7 θανάσιμες πεθερές» του Mega!

Αυτές τις ημέρες οι «Πεθερές» του Μεγάλου Καναλιού γιορτάζουν! Οι αρχικά «7 θανάσιμες πεθερές» έγιναν 50 και όσο να πεις αυτός είναι ένας λόγος για να το γιορτάσουν!

Δεν ξέρω αν όλοι εσείς που παρακολουθείτε ανελλιπώς τα «πεθερο-μπερδέματα» έχετε συνειδητοποιήσει πως έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που η πρώτη πεθερά μας χτύπησε το κουδούνι, όμως εγώ σας ορκίζομαι δεν το κατάλαβα...

Ήταν Οκτώβριος του 2003 όταν η Ελένη Γερασιμίδου ανέλαβε το δύσκολο έργο σαν «Χήρα πεθερά» και με γιόκα της τον Απόστολο Γκλέτσο έκανε το ποδαρικό στην καινούργια αυτή τηλεοπτική πρόταση του Mega. Ένα ποδαρικό που απ ό,τι έδειξε ο χρόνος ήταν τελικά γούρικο, πολύ γούρικο, αφού οι «Πεθερές» πάτησαν για τα καλά γκάζι και ξεκίνησαν ένα μακρύ τηλεοπτικό ταξίδι, που κρατάει μέχρι σήμερα και μας έχει οδηγήσει στην 50ή «Θανάσιμη πεθερά», την οποία υποδύεται η Μπέττυ Λιβανού.

Έξι χρόνια, λοιπόν, στον ανταγωνισμό οι «Πεθερές» και ακόμα η τηλεοπτική τους παρουσία είναι... θανατηφόρα για τα προγράμματα που έχουν την κακή τύχη να παίζουν απέναντι, την ίδια ώρα και μέρα. Και για του λόγου το αληθές, ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε το μέσο όρο που σημείωσε η σειρά από σεζόν σε σεζόν και πώς αυτός μεταφράζεται σε αριθμό τηλεθεατών.

Τι μέλλει γενέσθαι
Παρά και τη φετινή επιτυχημένη πορεία τους, του χρόνου οι «Πεθερές» εγκαταλείπουν τη συχνότητα του Mega και τη μικρή οθόνη. Οι υπεύθυνοι του καναλιού φαίνεται πως αποφάσισαν (σ.σ.: τουλάχιστον αυτό ισχύει μέχρι στιγμής) οι «Πεθερές» τους τον Ιούνιο να ρίξουν οριστικά αυλαία, αφού πιστεύουν πως ο τηλεοπτικός τους κύκλος έχει πια κλείσει. Κάτι που πίστευαν από πέρυσι, αφού για φέτος είχαν πάρει αρχικά τηλεοπτικό εισιτήριο μέχρι το Δεκέμβριο. Ωστόσο, η επιτυχημένη πορεία τους έκανε τους ανθρώπους του Mega να αναθεωρήσουν και να αφήσουν τελικά το σίριαλ να παίξει μέχρι τον Ιούνιο.

Ποια είναι η αφηγήτρια και ποια η πεθερά της;
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρακολουθούμε τη «θανάσιμη πεθερά» Μπέττυ Λιβανού. Μέσα από αυτή την ιστορία ουσιαστικά μάθαμε ύστερα από έξι χρόνια πώς μας προέκυψε αφηγήτρια η Βίκυ Σταυροπούλου. Η Βίκυ αποφάσισε να μας διηγηθεί τις πεθερόπληκτες, ραδιούργες ιστορίες όλης της Ελλάδας, όταν δολοφονήθηκε από την πεθερά της! Από την ερχόμενη εβδομάδα τη σκυτάλη παίρνει η Χρύσα Ρώπα, που αυτή τη φορά θα έρθει σαν «Χουντική πεθερά»!

Η επιτυχία σε νούμερα!
6 σεζόν. 49 ιστορίες. 147 επεισόδια. 47 πεθερές.

2 συμπεθέρες. 1 πεθερός. 33 ηθοποιοί που έχουν κρατήσει τους «πεθερο-ρόλους». 25,9% και 1.046.249 τηλεθεατές είναι ο μέσος όρος τηλεθέασης της σειράς από τις έξι σεζόν που είναι στον αέρα. 39,3% είναι το υψηλότερο ποσοστό τηλεθέασης που έχει σημειώσει μέχρι σήμερα η «Φεμινίστρια πεθερά», η Ναταλία Τσαλίκη.

Όταν μιλάνε οι αριθμοί
ΣεζόνΜέσος όρος Τηλεθεατές
2003-2004  26,6%1.047.079
2004-2005  28,1%1.075.814
2005-2006  28,1%1.134.237
2006-2007  30,5%1.201.923
2007-2008  16,8%706.697
2008-2009  24%1.118.972

Οι «Πεθερές» που γνωρίσαμε...
1Η ΧΗΡΑ ΠΕΘΕΡΑΕλένη Γερασιμίδου
2Η ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΠΕΘΕΡΑΜάρθα Βούρτση
3Η ΓΙΑΤΡΟΠΛΗΚΤΗ ΠΕΘΕΡΑΜίρκα Παπακωνσταντίνου
4Η ΤΣΙΓΓΟΥΝΑ ΠΕΘΕΡΑΧρυσούλα Διαβάτη
5Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΕΘΕΡΑΜαρία Καβογιάννη
6Η ΤΙΜΩΡΟΣ ΠΕΘΕΡΑΚάρμεν Ρουγγέρη
7Η ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ ΠΕΘΕΡΑΕλένη Καστάνη
8Η ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΠΕΘΕΡΑΝτίνα Κώνστα
9Η ΚΑΛΗ ΠΕΘΕΡΑΔέσποινα Μπεμπεδέλη
10Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΠΕΘΕΡΑΡένια Λουιζίδου
11Η ΠΑΝΟΥΡΓΑ ΠΕΘΕΡΑΠηνελόπη Πιτσούλη
12Η ΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΠΕΘΕΡΑΜπέττυ Βαλάση
13Η ΦΑΡΜΑΚΟΓΛΩΣΣΑ ΠΕΘΕΡΑΚατιάνα Μπαλανίκα
14Η ΜΑΪΜΟΥ ΠΕΘΕΡΑΆννα Παναγιωτοπούλου
15Η ΛΑΪΚΗ ΠΕΘΕΡΑΤζέσυ Παπουτσή
16Η ΝΕΟΠΛΟΥΤΗ ΠΕΘΕΡΑΜάρθα Καραγιάννη
17Η ΚΟΥΦΗ ΠΕΘΕΡΑΔήμητρα Παπαδοπούλου
18ΣΥΜΠΕΘΕΡΕΣΚαίτη Κωνσταντίνου
Ελισάβετ Κωνσταντινίδου
19Η ΦΑΝΤΑΣΙΟΠΛΗΚΤΗ ΠΕΘΕΡΑΕλένη Γερασιμίδου
20Η ΘΥΜΑ ΠΕΘΕΡΑΥβόννη Μαλτέζου
21Η ΑΛΑΝΙΑΡΑ ΠΕΘΕΡΑΝένα Μεντή
22Η ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΑ ΠΕΘΕΡΑΝαταλία Τσαλίκη
23Η ΜΑΦΙΟΖΑ ΠΕΘΕΡΑΜιμή Ντενίση
24Η ΚΑΚΙΑ ΠΕΘΕΡΑΆννα Κυριακού
25Η ΑΝΤΡΑΣ ΠΕΘΕΡΑΤάσος Χαλκιάς
26Η ΜΗΧΑΝΟΡΑΦΤΡΑ ΠΕΘΕΡΑΚατερίνα Γιουλάκη
27Η ΚΑΠΑΤΣΑ ΠΕΘΕΡΑΜαρία Καβογιάννη
28Η ΚΡΗΤΙΚΙΑ ΠΕΘΕΡΑΕλένη Καστάνη
29Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΑ ΠΕΘΕΡΑΝένα Μεντή
30Η ΒΛΑΧΑ ΠΕΘΕΡΑΠηνελόπη Πιτσούλη
31Η ΤΣΙΓΓΑΝΑ ΠΕΘΕΡΑΕλισάβετ Κωνσταντινίδου
32Η ΣΜΥΡΝΙΑ ΠΕΘΕΡΑΚαίτη Κωνσταντίνου
33Η ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΑ ΠΕΘΕΡΑΥρώ Μανέ
34Η ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗ ΠΕΘΕΡΑΝαταλία Τσαλίκη
35Η ΠΑΤΡΙΝΗ ΠΕΘΕΡΑΤζόυς Ευείδη
36Η ΚΟΛΩΝΑΚΙΩΤΙΣΣΑ ΠΕΘΕΡΑΒέρα Κρούσκα
37Η ΑΘΗΝΑΙΑ ΠΕΘΕΡΑΚαίτη Γαρμπή
38Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΣΣΑ ΠΕΘΕΡΑΜίρκα Παπακωνσταντίνου
39Η ΣΥΡΙΑΝΗ ΠΕΘΕΡΑΜαρία Καβογιάννη
40Η ΘΡΑΚΙΩΤΙΣΣΑ ΠΕΘΕΡΑΧρύσα Ρώπα
41Η ΠΕΘΕΡΑ ΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝΝένα Μεντή
42Η ΝΑΥΠΛΙΩΤΙΣΣΑ ΠΕΘΕΡΑΕλένη Ανουσάκη
43Η ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΑ ΠΕΘΕΡΑΠηνελόπη Πιτσούλη
44Η ΠΟΝΤΙΑ ΠΕΘΕΡΑΕλισάβετ Κωνσταντινίδου
45Η ΑΡΒΑΝΙΤΙΣΣΑ ΠΕΘΕΡΑΥρώ Μανέ
46Η ΠΑΡΙΑΝΗ ΠΕΘΕΡΑΧρυσούλα Διαβάτη
47Η ΛΕΡΙΑ ΠΕΘΕΡΑΚάτια Δανδουλάκη
48Η ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΣΣΑ ΠΕΘΕΡΑΚαίτη Κωνσταντίνου
49Η ΠΕΘΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟΤζόυς Ευείδη
50Η ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΠΕΘΕΡΑΜπέττυ Λιβανού