Μπρικ (Brik)

28.01.2015
Μπουρέκι από την Τυνησία

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 κονσέρβα τόνο σε λάδι
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού κάππαρη ψιλοκομμένη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο
  • 1 κουτ. σούπας νερό
  • 6 αβγά μικρά
  • 6 φύλλα για spring rolls*, μεγάλα
  • 3 φλιτζάνια λάδι για τηγάνισμα
  • 1 κουτ. σούπας νερό
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Aνακατεύουμε σε μπολ τον τόνο με το φρέσκο κρεμυδάκι, την κάππαρη, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τον μαϊντανό, και αλατοπιπερώνουμε καλά. Aνοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας και απλώνουμε στο κέντρο μια μεγάλη κουταλιά από το μείγμα. Σπάμε από πάνω ένα αβγό με προσοχή να μην σκορπίσει το ασπράδι. Προσθέτουμε αλατοπίπερο στο αβγό και διπλώνουμε προσεκτικά το φύλλο (από άκρη σε άκρη) έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τρίγωνο. Σφραγίζουμε την άκρη του φύλλου με λίγο νερό και μετά με ασπράδι. Aλείφουμε με πινέλο τα φύλλα με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και, μόλις κάψει, τηγανίζουμε τα μπρικ ελαφρά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφήσει το περιττό λάδι και τα σερβίρουμε με λεμόνι.