Tο φαγητό των δρόμων

02.03.2010
Tο ταπεινό, αλλά καλομαγειρεμένο φαγητό των υπαίθριων αγορών τρέφει αμέτρητους περαστικούς πελάτες και αρέσει πολύ!

Από τον Kώστα Tσίγκα

Δείπνο για 6 δισεκατομμύρια πελάτες» χαρακτηρίζει η Faith D’ Aluisio στο βιβλίο της «Hungry Planet» το φαγητό στις υπαίθριες αγορές της υφηλίου ή συντομότερα «street food», είτε πρόκειται για μια σούπα «gaeng som» (κουνουπίδι με γαρίδες και ταμαρίνδη) στα σοκάκια της Μπανγκόκ είτε για ψητά κάστανα στο χαρτί στις κεντρικές πλατείες της Ζυρίχης.

Με τον όρο «street food», εννοούμε τα φαγητά και τα ποτά που παρασκευάζονται και πωλούνται από μικρά κιόσκια ή υποτυπώδη εστιατόρια συνήθως σε εξωτερικό χώρο για άμεση κατανάλωση στους δρόμους των μεγαλουπόλεων. Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ντόπια προέλευση των υλικών και των συνταγών, κάτι που αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά από αυτό που αποκαλούμε «fast food».

Τελευταία, το φαγητό των δρόμων, με τη σημαντική αξία του για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια όλων των μεγάλων εστιατορίων της Δύσης να πρωτοτυπήσουν ?σε αυτό συνέβαλε και η πρόσφατη οικονομική κρίση? επαναφέροντας στα πιάτα μας νόστιμα και φτηνά φαγητά από όλο τον κόσμο.

Πολλοί βρίσκουν «δημοκρατικά» στοιχεία σε αυτήν τη μαγειρική, καθώς εκφράζει μια φυγή από τα επιτηδευμένα πιάτα που μπορούν να γευτούν οι λίγοι. Για παράδειγμα, ο βραβευμένος με Pulitzer Jonathan Gold έγραψε πρόσφατα: «Το φαγητό του δρόμου βάζει το καθημερινό διατροφικό μας πλάνο στη θέση που κατείχε το rock ’n’ roll πριν από 30 χρόνια, από την άποψη ότι ο δρόμος (ως μόδα και ως ιδεολογία) πάντα καθόριζε τις τάσεις στην κουλτούρα μας, κι αυτό ευτυχώς συμβαίνει τώρα με το φαγητό αυτό». 3

ΓΛΩΣΣAPI

Assam Laksa
Aσιατικά μακαρόνια με ψάρι και ντόπιο δυόσμο από τους δρόμους του Τζόρτζταουν στην Πενάνγκ της Mαλαισίας

CaFe Sua Da
Δυνατός καφές αναμειγμένος με συμπυκνωμένο γάλα, σερβιρισμένος σε πλαστική σακούλα με καλαμάκι στους δρόμους του Bιετνάμ

Elote
Ψητό καλαμπόκι σερβιρισμένο με μαγιονέζα, μοσχολέμονο και τυρί cotija στο Mεξικό

Harira
Μαροκινή σούπα που φτιάχνεται με ρεβίθια, ντομάτες, κρεμμύδι, φρέσκο κόλιαντρο και μπαχαρικά

Samosas
Πικάντικα πιτάκια με λαχανικά και κάρι από την πρωτεύουσα της Ινδίας, το Nέο Δελχί

Sigara Borek
Mπουρεκάκια γεμισμένα με μαϊντανό, καυτερή πιπεριά και φέτα. Φυσικά, στους δρόμους της Kωνσταντινούπολης.

Τapsilog
Το πρωινό όπως σερβίρεται στους δρόμους των μεγάλων πόλεων στις Φιλιππίνες: Αβγό, αρκετό ρύζι και λίγο ψητό κρέας.

Pav Bhaji
Πικάντικα λαχανικά σερβιρισμένα με ψωμί βουτύρου. Πωλείται από πλανόδιους στους δρόμους του Μουμπάι, στην Ινδία.

Xiao Long Bao
Aπό τα πιο κοινά dumplings που πωλούνται στους δρόμους της Σαγκάης. Φτιαγμένα από κινέζικο φύλλο και γεμισμένα με σούπα, η οποία συνήθως περιέχει και λίγο κάρι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ