Ντομάτες γεμιστές Κούμαρος Τήνου

21.01.2010
(Μια συνταγή της Μαργαρίτας Φόνσου)

Υλικά (για 30-40 ντομάτες)

  • 2 κιλά μικρές ντομάτες
  • 2 φλιτζ. τηνιακό τυρί τριμμένο ή κεφαλοτύρι
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 2 φλιτζ. τριμμένη φρυγανιά
  • 4 αβγά
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο για το ψήσιμο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένετε τις ντομάτες, κόβετε οριζόντια μία φέτα από την πλευρά του κοτσανιού και το αφαιρείτε κάνοντας ένα μικρό άνοιγμα.

2. Τις αδειάζετε προσεκτικά και αλέθετε στο μπλέντερ το εσωτερικό τους. Στη συνέχεια αφαιρείτε ένα ποτήρι από αυτόν τον πολτό, το οποίο δεν το χρησιμοποιείτε.

3. Βάζετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε και τον πολτό από τις ντομάτες και αφήνετε να σιγοβράσουν για μισή ώρα.

4. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Το μείγμα πρέπει να είναι σφιχτό. Αν δεν είναι, προσθέτετε λίγο τυρί ακόμη.

5. Γεμίζετε τις ντομάτες, τις τοποθετείτε σε ταψί και βάζετε πάνω σε καθεμία λίγο βούτυρο (στη μύτη του κουταλιού). Τις ψήνετε για μία ώρα στους 200ο C μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα. Σε αυτές τις γεμιστές ντομάτες δεν βάζετε καθόλου «καπάκι». Τις αφήνετε να κρυώσουν. Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου.