Υλικά (για 6 μερίδες)
- 2 κιλά χοιρινή ωμοπλάτη
Για τη μαρινάτα
- Χυμός από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί Σαμιώτικο
- Μπαχάρι
- Ρίγανη
Για τις πατάτες
- 1 1/2 κιλό πατατούλες μικρές ή μέτριες, κομμένες στη μέση
- 1 πορτοκάλι πλυμένο και κομμένο σε φέτες
- 1 φλιτζάνι ντομάτες λιαστές
- 1 φλιτζάνι σύκα ξερά
- 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά ή αμυγδαλόψιχα
- Πάπρικα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε ένα σκεύος που χωράει ίσα ίσα το χοιρινό κρέας βάζετε τα υλικά της μαρινάτας και το κρέας. Το μαρινάρετε για 3-4 ώρες, ενώ φροντίζετε να το γυρίσετε μερικές φορές για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές.
2. Σε άλλο σκεύος ενώνετε όλα τα υλικά για τις πατάτες και τα ανακατεύετε.
3. Μετά το μαρινάρισμα μεταφέρετε το κρέας σε ένα ταψί.
4. Στα υγρά της μαρινάτας βάζετε το μείγμα με τις πατάτες. Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί γύρω από το κρέας. Πασπαλίζετε με τη φρυγανιά ή την αμυγδαλόψιχα.
5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 45 λεπτά στους 180° C. Αν πάρουν χρώμα, μπορείτε να σκεπάσετε το ταψί με λαδόκολλα και να συνεχίσετε το ψήσιμο για όσο χρειάζεται.