Υλικά (για 10-12 άτομα)
- 1 γαλοπούλα 3-3 1/2 κιλά περίπου
- 5-6 λωρίδες μπέικον
- 2 κουτ. σούπας
- λιωμένο βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- ? Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη γέμιση
- 1 1/2 κιλό φιρίκια (1 κιλό ολόκληρα και 1/2 κιλό σε φέτες)
- 500 γραμμ. δαμάσκηνα δίχως τα κουκούτσια
- 600 γραμμ. βερίκοκα ξερά
- 1 ρόδι
- 10-12 ροδέλες ανανά (σε κονσέρβα)
- 2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε γάλα
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κουκουνάρια
- 100 γραμμ. μαργαρίνη (50+50)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού χυμός ανανά
Εκτέλεση
1. Πλένετε με βραστό νερό τη γαλοπούλα και τη στεγνώνετε. Την περνάτε με ένα λεμόνι κομμένο στη μέση. Την αλατοπιπερώνετε μέσα κι έξω. Με μια σύριγγα μιας χρήσεως, με χοντρή βελόνα, κάνετε ενέσεις διαδοχικά με το κονιάκ και το λιωμένο βούτυρο κάτω από το δέρμα της, ιδιαίτερα στο στήθος της, που το κρέας είναι πιο σκληρό.
2. Αφαιρείτε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια από τα ολόκληρα μήλα. Χωρίζετε τα 4/5 περίπου από τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τον ανανά και το ρόδι και τα κρατάτε για να ψηθούν μαζί με τα ολόκληρα μήλα, τα οποία θα τοποθετήσετε γύρω από τη γαλοπούλα.
3. Ετοιμάζετε τη γέμιση με το υπόλοιπο 1/5 των φρούτων, τα μήλα σε φέτες, το μουλιασμένο ψωμί, τα κουκουνάρια, 50 γραμμ. βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.
4. Αναμειγνύετε το χυμό ανανά με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα, τη σκεπάζετε με λωρίδες μπέικον στο άνοιγμα και το στήθος.
5. Την ψήνετε στους 200° C σε προθερμασμένο φούρνο, πρώτα με τα πόδια προς τα κάτω επί 2 ώρες. Προσθέτετε τα φρούτα γύρω γύρω και συνεχίζετε το ψήσιμο της γαλοπούλας με τα πόδια προς τα πάνω, για να ροδίσει και το στήθος, για μιάμιση ώρα επιπλέον. Την περιχύνετε κατά διαστήματα με τους χυμούς από το ταψί και το χυμό ανανά με το βούτυρο.
6. Τη σερβίρετε με τα φρούτα και τη σάλτσα από το ψήσιμο.