Κουραμπιέδες

20.12.2009

Υλικά

  • 750 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αβγών
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 350 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
  • 900 γρ. με 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Διαδικασία

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα (περίπου 10 λεπτά).
  • Στο μεταξύ στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου και απλώνουμε τα αμύγδαλα.
  • Τα βάζουμε στον φούρνο στους 160 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, τα βγάζουμε και τα χοντροκόβουμε με ένα μαχαίρι.
  • Στο μείγμα του μίξερ προσθέτουμε τους κρόκους, τα μπαχάρια και το κονιάκ. Τα χτυπάμε για 2 λεπτά όλα μαζί. Αποσύρουμε από το μίξερ και μεταφέρουμε το μείγμα σε λεκάνη. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε ελαφρά. Στο τέλος προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Ζυμώνουμε για λίγο ακόμη.
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς με διάμετρο 4 εκατοστά ή μισοφέγγαρα ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε.
  • Τους τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τους πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη, ώστε να πάει παντού.