Κέικ λεμονιού με γιαούρτι

24.12.2009

Υλικά

  • 1 φλιτζ. τσαγιού μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
  • 4 αβγά
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 20 γραμμ.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
  • Φλούδα λεμόνι

Εκτέλεση
1. Χτυπάτε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτετε τα αβγά ένα ένα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθούν από το μείγμα. Ρίχνετε το ξύσμα και ανακατεύετε.

2. Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζετε, δύο φορές αν είναι δυνατόν, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

3. Προσθέτετε το αλεύρι στο μίξερ λίγο λίγο, χτυπώντας στη χαμηλή ταχύτητα και τη συνέχεια ρίχνετε και το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά.

4. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε καλά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ.

5. Ψήνετε το μείγμα για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C στην κάτω σχάρα, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

6. Όταν γίνει, το αφήνετε λίγο να κρυώσει και το αναποδογυρίζετε σε σχάρα ή πιάτο, για να κρυώσει εντελώς.

7. Στο μεταξύ, φτιάχνετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά.

8. Βάζετε το κρύο κέικ πάλι στη φόρμα και το τρυπάτε παντού με οδοντογλυφίδα. Το περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι.

9. Το αφήνετε να το ρουφήξει όλο και να κρυώσει καλά. Καλύτερα να το ξεφορμάρετε την επόμενη μέρα.

Σημείωση: Είναι σημαντικό για να γίνει πολύ αφράτο να κοσκινίσετε το αλεύρι και να χτυπήσετε πολλή ώρα τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.