Με άρωμα αιθέριο και γεύση μοναδική, το λεμόνι έχει γράψει ιστορία, κατακτώντας την υφήλιο. Ιδιαίτερα διαδεδομένο στην αρχαιότητα, το αναφέρει ο Ρωμαίος φιλόσοφος Πλίνιος στη «Φυσική ιστορία» ως το πλέον γνωστό εσπεριδοειδές στη Μεσόγειο.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για διασταύρωση του μανταρινιού και του κίτρου, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακριβή ημερομηνία προέλευσης. Από τότε μέχρι σήμερα όλοι αναγνωρίζουν τις θεραπευτικές και ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητές του. Από τον Ιπποκράτη μέχρι το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, το χρησιμοποιούσαν για την καταπολέμηση του σκορβούτου λόγω της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C που περιέχει. Η εποχή του λεμονιού, όπως και όλων των εσπεριδοειδών, είναι ο χειμώνας, ωστόσο πλέον το βρίσκουμε όλο το χρόνο. Χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική, καθώς ο χυμός του αποτελεί βασικό συστατικό σε σαλάτες, φαγητά με ψάρι και κρέας, καθώς προσδίδει μια ιδιαίτερη όξινη νοστιμάδα. Τέλος, το χρησιμοποιούμε και στη ζαχαροπλαστική δημιουργώντας από την αγαπημένη σε όλους δροσιστική λεμονάδα μέχρι την παρασκευή λικέρ, μαρμελάδας, κέικ και άλλων γαστρονομικών δημιουργιών.
Διατροφική αξία
Ο χυμός του λεμονιού περιέχει:
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνες Β6, Β1, Β2, Β3
- Υδατάνθρακες
- Πρωτεΐνες
- Μεταλλικά άλατα
- Κάλιο
- Φώσφορο
- Ασβέστιο
- Νάτριο
- Μαγνήσιο
- Πυρίτιο
Πού κάνει καλό
Συμβάλλει στο να διατηρούμε την καλή υγεία μας γενικότερα και ειδικότερα ενισχύει τα αγγεία και τα τοιχώματα των κυττάρων. Έχει διουρητική δράση και ο χυμός του λιποδιαλυτική δράση.
Ξεχωρίζει για τις αντισηπτικές ιδιότητές του και είναι αποτελεσματικό σε φλεγμονές του στόματος και της γλώσσας, πληγές και τσιμπήματα εντόμων.
Συμβάλλει στο σχηματισμό κολλαγόνου, επιταχύνει την επούλωση πληγών, διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα ούλα. Επίσης, βοηθάει στην πρόληψη και τη βελτίωση των ασθματικών κρίσεων. Αποτρέπει τον καταρράκτη. Είναι αντιπυρετικό και αντιμικροβιακό.
Ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνει τα συμπτώματα γρίπης, συντομεύει τη διάρκεια μιας ασθένειας. Ακόμα, συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
Τι να προσέξω
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λεμονιού προκαλεί εμετούς και γαστρεντερικές διαταραχές.
Αντενδείκνυται σε άτομα με προβλήματα υπότασης και αναιμίας.
Τέλος, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα οδοντικής φύσεως, με πιο συχνό αυτό της τερηδόνας.