Yλικά
- 1/2 κιλό αμπελόφυλλα
- 1 κιλό κιμά ανάμικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
- 1 ποτηράκι του κρασιού ρύζι Καρολίνα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 100 γρ. βούτυρο
- 2 αβγά
- χυμό 2 λεμονιών
Eκτέλεση
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα και τα στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, το κρεμμύδι, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε 1 κουταλιά από τη γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε ντολμαδάκια. Στρώνουμε μερικά φύλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας και τοποθετούμε επάνω τα ντολμαδάκια, το ένα πλάι στο άλλο. Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τα βάζουμε επάνω στα ντολμαδάκια. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και σκεπάζουμε μ’ ένα πιάτο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Χτυπάμε τα αβγά με το χυμό λεμονιού και αρκετό από το ζουμί του φαγητού. Ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα με τα ντολμαδάκια και βράζουμε για 2 λεπτά.