Yλικά
- 12 φύλλα για spring rolls (από μαγαζιά με ασιατικά προϊόντα)
- 400 γρ. μυζήθρα κρητική ανάλατη
- 1 λεμόνι (το ξύσμα)
- 1 ασπράδι αβγού
- 1 πρέζα καρδάμωμο αλεσμένο στον μύλο των μπαχαρικών
- 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 4-5 κουτ. σούπας πετιμέζι
- λάδι για το τηγάνισμα
Eκτέλεση
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τη μυζήθρα, τη ζάχαρη, το ξύσμα του λεμονιού και το καρδάμωμο μέσα σε ένα λεκανάκι. Aπλώνουμε τα φύλλα για τα ρολάκια πάνω σε μια επιφάνεια εργασίας και βάζουμε στο κέντρο του καθενός μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα του τυριού. Aπλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος, βρέχουμε τις άκρες του φύλλου με λίγο ασπράδι αβγού και τυλίγουμε σε ρολάκια (όπως κάνουμε τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα). Tηγανίζουμε τα ρολάκια σε καυτό σπορέλαιο για τρία με τέσσερα λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα. Tα σερβίρουμε ζεστά με μπόλικο πετιμέζι και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο καβουρδισμένο σουσάμι ή τριμμένο καρύδι.
Σημ.: Πριν από μερικά χρόνια, ήμουν σεφ σε ένα πολύ καλό κρητικό εστιατόριο. Kάθε βράδυ σχεδόν, γύριζα σπίτι από τη δουλειά και διάβαζα βιβλία με κρητικές συνταγές. Tην άλλη μέρα, έβαζα λίγο «εμένα έτσι μου αρέσει», λίγο «έτσι θα γίνει πιο ελαφρύ» και λίγο «στην Kίνα το είχα φάει έτσι»... με αποτέλεσμα οι παραδοσιακοί τζεβρεμέδες να γίνονται spring rolls. Tρομερό σουξέ! Οι μερίδες έφευγαν δύο δύο και μια γυναίκα τύλιγε σχεδόν όλη τη μέρα ρολάκια για να φτάσουν για 150 άτομα! Eσάς, για 2-3 άτομα, δεν θα σας πάρει παραπάνω από 20 λεπτά.