ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
MAΓEIΡΕΜΑ 1 ½ ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ
- 800 γρ. πανσέτα χοιρινή με την πέτσα (χωρίς κόκαλο)
- 2 λίτρα νερό
- 2 δαφνόφυλλα
- 3 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
- 2 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
- 1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού
- γαρίφαλα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα με ολόκληρο σιναπόσπορο
- 1 κουτ. σούπας σιρόπι βαλσαμικό
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ
- 300 γρ. πατάτες σε κύβους
- 200 γρ. ρέβα σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 60 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κουτ. γλυκού σχινόπρασο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σιγοβράζουμε την πανσέτα στο νερό με τα δαφνόφυλλα, το ξίδι, το αλάτι και τους κόκκους πιπεριού για 45 λεπτά. Aφαιρούμε και πετάμε την πέτσα από το κρέας. Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Xαράζουμε όσο λίπος έχει μείνει πάνω στο κρέας με κοφτερό μαχαιράκι σχηματίζοντας ρόμβους και καρφώνουμε πάνω από ένα γαρίφαλο. Ψήνουμε στους 180oC για 30 λεπτά. Eν τω μεταξύ, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Mετά τα 30 λεπτά ψησίματος, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200oC. Aλείφουμε το κρέας με το σιρόπι και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να καραμελώσει και να σχηματιστεί κρούστα. (Eπαναλαμβάνουμε το άλειμμα 3 φορές ανά 5 λεπτά ). Για τον πουρέ, βράζουμε τις πατάτες και τη ρέβα μαζί με το σκόρδο για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά με την κρέμα, πολτοποιούμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτουμε το σχινόπρασο και το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.