Σούπα με γίγαντες και λουκάνικο

19.10.2011

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 καρότα σε φέτες
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 150 γρ. ντομάτα κονκασέ ή 2 κουτ. σούπας πελτέ
  • 2 lt ζωμό λαχανικών
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό

ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ

  • 2 λουκάνικα χωριάτικα σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια σε φέτες
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 50 ml κρασί λευκό ξηρό
  • 50γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Eχουμε μουλιάσει τους γίγαντες από την προηγούμενη μέρα σε νερό. Tσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο στο ελαιόλαδο και τα ρίχνουμε μαζί με τους γίγαντες και τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα. Bράζουμε τους γίγαντες μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν, για 40-50 λεπτά περίπου. Eτοιμάζουμε το συνοδευτικό: Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, προσθέτουμε τα λουκάνικα και την πιπεριά, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε στα πιάτα μαζί με τους γίγαντες.

Tips: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φασόλια της συνταγής με μαύρους γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών για πιο ρουστίκ γεύση.
Επίσης, αν μας αρέσουν, μπορούμε να προσθέσουμε στη σούπα μας πράσο, σέλερι ή και ψιλοτριμμένη ρέβα ή σελινόριζα.