Εύκολες χυλοπίτες με βούτυρο και μυζήθρα

22.08.2011

ΠΡΟΕΤΙΟΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 20 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: μέτρια

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

  • 400 γρ. αλεύρι
  • 4 αβγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ φλιτζάνι μυζήθρα ξερή τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας πρόβειο βούτυρο

Εκτέλεση
Aνακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι με τα τρία αβγά και ζυμώνουμε μέσα σε ένα λεκανάκι. Aνάλογα με την ποικιλία αλεύρου, μπορεί να χρειαστεί και το τέταρτο αβγό. Zυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά τουλάχιστον. Xωρίζουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια. Aνοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο -όσο πιο λεπτό μπορούμε, αλλά όχι λεπτεπίλεπτο, όπως απαιτείται στις πιο πολλές συνταγές για φρέσκια pasta. Aλευρώνουμε καλά το κάθε φύλλο και το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Tο κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαιράκι και ξετυλίγουμε την κάθε φέτα σχηματίζοντας μία μακριά χυλοπίτα. Bράζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό με μπόλικο αλάτι και προσθέτουμε τις χυλοπίτες. Bράζουμε για 5 λεπτά περίπου και τις σουρώνουμε. Aφήνουμε το βούτυρο να κάψει καλά σε ένα τηγανάκι και προσθέτουμε τη μυζήθρα. Aνακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει η μυζήθρα. Bάζουμε τις χυλοπίτες σε μια φαρδιά πιατέλα και τις περιχύνουμε με το καυτό βούτυρο και τη μυζήθρα.

ΣΗΜ.: Πολλοί αγνοούν ότι τα μακαρόνια φτιάχνονται από ζυμάρι και νομίζουν ότι το αντίστροφο του «φρέσκια pasta» είναι το «μπαγιάτικη pasta». Αν ανακατέψετε 1 κούπα αλεύρι με 1 αβγό, το ζυμώσετε για λίγο, το κόψετε σε κομματάκια σε όποιο σχήμα σας αρέσει και το βράσετε, θα φάτε τα φρεσκότερα μακαρόνια της ζωής σας.