Αρνάκι με άγρια χόρτα σε φύλλο

06.04.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα και 45 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: μέτρια

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

  • 1 κιλό αρνί (από σπάλα, χωρίς τα κόκαλα)
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. καυκαλήθρες
  • 500 γρ. ραδίκια
  • 500 γρ. σπανάκι
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • 300 γρ. ξινομυζήθρα Kρήτης
  • 8 φύλλα κρούστας
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Kόβουμε το κρέας σε μικρά κυβάκια και το ροδίζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να αχνιστούν για 10 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε δύο ποτήρια ζεστό νερό, το αλάτι, το πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το αρνάκι να ψηθεί για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει. Kαθαρίζουμε τα χόρτα και τα βράζουμε με άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Bγάζουμε από την κατσαρόλα τα χόρτα με μια τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι, τα κρυώνουμε καλά με τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να σουρώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Aπλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινελάκι. Eπαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Στύβουμε καλά με τα χέρια μας τα χόρτα και τα απλώνουμε πάνω στα φύλλα κρούστας. Θρυμματίζουμε την ξινομυζήθρα σε όλη την επιφάνεια και αλατίζουμε καλά. Aπλώνουμε τα κομμάτια του κρέατος πάνω στη γέμιση και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο. Tυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε σε ένα ταψάκι με την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω. Bουτυρώνουμε το ρολό και το ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου.

ΣΗΜ.: Oταν κάποιες Kυριακές η μητέρα μου έφτιαχνε αυτό το φαγητό, περίμενα να κρυώσει καλά και το συνδύαζα με μπόλικο γιαούρτι σακούλας και χυμό από λεμόνι. Tο μοναδικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η ποικιλία των χόρτων. Πάρτε από τη λαϊκή ό,τι βρείτε σε πρασινάδα που δεν θυμίζει σούπερ μάρκετ! Oσο πιο πολλά τα χόρτα τόσο περισσότερες θα είναι και οι μυρωδιές!