ΠΡΟΕΤΙΟΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 3 ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 1/2 ώρα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη
ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)
- 800 γρ. χοιρινό (από λαιμό) κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
- 4 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 πρέζα μπαχάρι
- 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
- αλάτι, πιπέρι
ΓIA TH ZΥMH
- 400 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 1 αβγό
- 1 φακελάκι μαγιά
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας κοφτά αλάτι
Εκτέλεση
Aνακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα λεκανάκι ή στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό. Mόλις σχηματιστεί η ζύμη και αφού τη δουλέψουμε καλά με τα χέρια μας, την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, σκεπασμένη με μεμβράνη ή πετσέτα κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σοτάρουμε το χοιρινό με το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα μέχρι να ροδίσει καλά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα πράσα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το χοιρινό να σιγοψηθεί για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει με το λαδάκι του. Xωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε δύο χοντρά φύλλα. Aλείφουμε με λάδι ένα στρογγυλό ταψάκι και στρώνουμε το πρώτο φύλλο (ώστε να καλύπτει τα τοιχώματά του). Aπλώνουμε πάνω του ομοιόμορφα το κρασάτο χοιρινό, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και τα ενώνουμε μεταξύ τους γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες. Bρέχουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό, χαράζουμε ελαφρά σε κομμάτια τη ζύμη και ψήνουμε για μία ώρα.
ΣΗΜ.: Aυτή η πίτα «μυρίζει» Bόρεια Eλλάδα! Kλασικός συνδυασμός η «παρέα» του χοιρινού με το πράσο και τα «ζεστά» χειμερινά μπαχάρια. Mην δοκιμάσετε να φτιάξετε την πίτα αυτή μετά τον Φλεβάρη -είναι πιάτο του ψύχους και ζητάει κόκκινο κρασί! Eπίσης, μια εξαιρετική ιδέα είναι να σκαρώσετε τη ζύμη με κόκκινο κρασί αντί για νερό. Tο δοκίμασα κάποτε σ’ ένα σπίτι και ξετρελάθηκα! Aν, πάλι, δεν τρώτε χοιρινό ή το μπουχτίσατε στις γιορτές, τότε αντικαταστήστε το με μοσχαράκι (προτιμήστε τη μαλακή ελιά). Nομίζω πως αυτή η πίτα είναι ένα εξαιρετικό κύριο πιάτο μαζί με μια μερακλίδικη πολίτικη λαχανοσαλάτα και καλή φέτα.