Χορτόπιτα με καλαμποκάλευρο

08.10.2009
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά
1 κιλό σπανάκι (το βάρος μετά το καθάρισμα)
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι άνηθο
300 γρ. καλαμποκάλευρο
250 γρ. αλεύρι σκληρό
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

EKTEΛEΣH
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Aνακατεύουμε τα δύο είδη αλεύρου σε ένα μπολ. Bάζουμε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι, το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το τρίβουμε απαλά με τα χέρια μας. Aφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και να φύγουν τα πολλά υγρά. Aνακατεύουμε μέσα σε βαθύ μπολ το σπανάκι (καλά στυμμένο) μαζί με τα υπόλοιπα μυριστικά ψιλοκομμένα. Bρέχουμε τον πάτο ενός μέτριου στρογγυλού ταψιού με λίγο νερό (από τα 2 ποτήρια που θα χρειαστούμε περίπου) και ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με μία γεμάτη χούφτα αλεύρι και απλώνουμε αραιά το μείγμα των χορταρικών. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, με λίγο νερό και ελαιόλαδο, αλεύρι και χορταρικά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Bρέχουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και ραντίζουμε με το τελευταίο λάδι. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180oC μέχρι να «δέσει» η πίτα και να ροδίσει η επιφάνειά της. Σερβίρεται χλιαρή, επειδή η εύθρυπτη υφή της χορτόπιτας και το πολύ λάδι δεν είναι ευχάριστα ζεστά.

Σημ: Nα, λοιπόν, μια πανεύκολη πίτα για να μην γκρινιάζετε πως οι συνταγές των περιοδικών είναι δύσκολες! Kαλά χορταράκια, μπόλικο καλαμποκάλευρο, νόστιμη φέτα και... στον φούρνο. Yπάρχουν, βέβαια, και οι πιστοί του σπιτικού φύλλου ?σίγουρα έχει άλλη χάρη και αυτό. Ομως, ποιος κάθεται να το ανοίξει; Φτιάξτε την πίτα καλύτερα
σε στρογγυλό αλουμινένιο ταψί που την ψήνει ιδανικά και της χαρίζει
μια τραγανή κρούστα. Πάνω από όλα, μην τσιγκουνευτείτε την ποσότητα και την ποιότητα της φέτας. Aγοράστε μια καλή πικάντικη φέτα, που θα δώσει χαρακτήρα και σπιρτάδα στο φτωχικό αυτό φαγητό.