Yλικά
500 γρ. σέσκουλα (το βάρος όλων των χόρτων μετά το καθάρισμα)
500 γρ. χόρτα του βουνού (πικραλίδες, καβουράκια, ζοχούς, αλιβάρβαρα)
500 γρ. καυκαλήθρες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
½ ποτήρι ελαιόλαδο
½ ποτήρι σάλτσα ντομάτας σπιτική ή πούλπα ντομάτας βιολογική
λίγο αλάτι
EKTEΛEΣH
Pίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα χόρτα (αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει σχολαστικά 2-3 φορές), χοντροκομμένα με το χέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα χόρτα να μαραθούν για 10 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι και ελάχιστο νερό (περίπου μισό ποτήρι), ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Aφήνουμε τα χόρτα να σιγοψηθούν σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.
Σημ: Eχω παρατηρήσει ότι έπειτα από κάθε βροχή οι πάγκοι της λαϊκής γεμίζουν με καταπράσινα άγρια χόρτα. Eνθουσιάστηκα όταν πρωτοδοκίμασα τα τσιγαριαστά χόρτα:
H όψη τους δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, αλλά αφήνουν μια απίστευτη γλύκα στο στόμα. Προσπαθήστε να βρείτε τη μεγαλύτερη ποικιλία που μπορείτε. Tώρα, πλέον, είναι πανεύκολο, μια και η μόδα των χόρτων στην κατσαρόλα έχει βγάλει τα ταπεινά αυτά φυτά από την αφάνεια.
Kάντε μια βόλτα πάνω κάτω στη λαϊκή, εντοπίστε τα και σίγουρα θα γεμίσετε δύο σακούλες από τον πράσινο «θησαυρό». Kαι μην ξεχνάτε πως τα λαδερά κάνουν καλή παρέα με μπόλικο κρεμμύδι.