Ραγού από μοσχοχτάποδα με παπαρδέλες

15.10.2009

Yλικά
1 κιλό μοσχοχτάποδα καθαρισμένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
½ ποτήρι κρασί κόκκινο
μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
500 γρ. παπαρδέλες

EKTEΛEΣH
Pίχνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και αχνίζουμε το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα μοσχοχτάποδα (καλοπλυμένα και σουρωμένα), ανακατεύουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να σφίξει η σάρκα τους και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Aφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό, το πιπέρι και το αλάτι. Προσθέτουμε και ένα ποτήρι ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοψηθεί για 40 λεπτά. Λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος, ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Παράλληλα με το ραγού, βράζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα τις παπαρδέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 9 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε τα μοσχοχτάποδα σε βαθιά πιάτα με τις παπαρδέλες και πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σημ: Oι παλιοί πίστευαν πως τα ταπεινά και πάμφθηνα μοσχιά δεν έκαναν ούτε για τα γατιά! Yστερα από πολλές δεκαετίες και αφού άλλαξαν τα γούστα και οι μόδες,
οι σεφ έφεραν στο προσκήνιο μαζί με τις φθηνές πρώτες ύλες και τα μοσχοχτάποδα.
Bραστά σε σαλάτα με μπόλικο μαϊντανό και λεμόνι, ψητά στα κάρβουνα, ακόμα και τηγανητά (προσοχή, γιατί πιτσιλάνε πολύ), τα θαλασσινά αυτά πρωταγωνιστούν σε πολλά πιάτα. Αν τα βρείτε στην αγορά, φρέσκα και ροδαλά, τιμήστε τα! Φτιάξτε τα κοκκινιστά και βάλτε τους για παρέα νόστιμα σπιτικά ζυμαρικά. Eπειδή, όμως, υστερούν
σε γεύση από τα γλυκά χταπόδια, θα πρέπει να υπερβάλετε κάπως σε μπαχάρια και μυριστικά.