Σουπιές με πράσινες ελιές γιαχνί

01.10.2009
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά
1 κιλό σουπιές φρέσκες ή κατεψυγμένες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 φινόκιο (μαραθόριζα) κομμένο στα τέσσερα
250 γρ. ελιές πράσινες ξιδάτες
αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Aφήνουμε τις ελιές σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για να ξαλμυρίσουν. Kαθαρίζουμε καλά τις σουπιές και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι για να φύγουν τα πολλά υγρά. Aχνίζουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Bάζουμε στην κατσαρόλα τις σουπιές κομμένες σε χοντρά κομμάτια και τις αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ασπρίσουν και να σφίξει η σάρκα τους. Προσθέτουμε τις ελιές, το μάραθο, το φινόκιο, το αλατοπίπερο και ένα ποτήρι ζεστό νερό.

Aνακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα.

Σημ: Το φαγητό αυτό το δοκίμασα πρώτη φορά στην Κρήτη, αλλά και μια Μεγάλη Εβδομάδα στη Βαρκελώνη. Τι ευχάριστη έκπληξη! Ενα μεσογειακό πιάτο, ιδανικό για σαρακοστή, που μπορείτε να φτιάξετε με φρέσκες ή κατεψυγμένες φιλεταρισμένες σουπιές.

Μην ξεχάσετε να ξαλμυρίσετε τις ελιές! Παίξτε άφοβα με τα φρέσκα πράσινα μυρωδικά· αυτό το πιάτο μυρίζει άνοιξη!