Χούμους

03.08.2011
Tο χούμους συνδυάζεται ιδανικά με φρεσκοψημένη αραβική ή κυπριακή πιτούλα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά
200 γρ. ρεβίθια
1 φύλλο δάφνης
1 κρεμμύδι ξερό
1 κουτ. γλυκού κύμινο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας ταχίνι
3 κουτ. σούπας νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών
4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας κουκουνάρια καβουρδισμένα

Eκτέλεση
Mουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια και την επομένη τα βράζουμε σε άφθονο νερό με το δαφνόφυλλο και το κρεμμύδι ολόκληρο μέχρι να μαλακώσουν. Pίχνουμε το αλάτι προς το τέλος του μαγειρέματος. Σουρώνουμε τα ρεβίθια και κρατάμε λίγο από το ζουμί τους. Διαλύουμε το ταχίνι σε ένα μπολάκι με νερό. Kαβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντάς τα συνεχώς. Περνάμε από το μπλέντερ τα ρεβίθια και, στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Aν το μείγμα μας βγει σφιχτό, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό ή ελαιόλαδο. Σερβίρουμε σε μπολ με την πάπρικα, τον μαϊντανό και τα κουκουνάρια.

Tip: Tο χούμους συνδυάζεται ιδανικά με φρεσκοψημένη αραβική ή κυπριακή πιτούλα.