ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: μέτρια
- ½ κιλό ρύζι basmati μουλιασμένο σε νερό για 3 ώρες
- ½ κιλό κοτόπουλο σε μερίδες
- 250 γρ.φακές
- 200 γρ. χουρμάδες σε κομμάτια
- 120 γρ. σταφίδες μουλιασμένες σε ζεστό νερό για 25 λεπτά
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1/4 κουτ. γλυκού σαφράν διαλυμένο σε 1/4 φλιτζανιού νερό
- 1 κουτ. γλυκού κάρδαμο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε δύο κουταλιές λάδι το ένα κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τη φωτιά. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το δεύτερο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τους καρπούς και σοτάρουμε για 2 ακόμη λεπτά. Mεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μπολ. Bράζουμε τις φακές σε 1 φλιτζάνι νερό αλατισμένο και τις σουρώνουμε. Βράζουμε το ρύζι για 2-3 λεπτά και το σουρώνουμε. Zεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 1/4 φλιτζανιού νερό μαζί με το βούτυρο. Βάζουμε εναλλάξ στην κατσαρόλα στρώσεις από το ρύζι, φακές και καρπούς. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Σερβίρουμε βάζοντας από πάνω το κοτόπουλο.