Πιτάκια με χόρτα και κοπανιστή

11.07.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 20 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 30 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12-16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Για τη ζύμη

  • 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 300 ml νερό χλιαρό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. χόρτα ανάμεικτα (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, παπαρούνες, μυρώνια)
  • αλάτι χοντρό
  • 150 γρ. κοπανιστή
  • 50 γρ. τραχανά ξινό
  • 2 αβγά χτυπημένα

Εκτέλεση
Kοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, σχηματίζουμε ένα λακκουβάκι και ρίχνουμε το ξίδι. Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό, το προσθέτουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να επιτύχουμε λεία και μαλακιά ζύμη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να ξεκουραστεί για 20 περίπου λεπτά. Eτοιμάζουμε τη γέμιση: Κόβουμε τα χόρτα σε μεγάλα κομμάτια, τα αλατίζουμε, τα αφήνουμε για λίγα λεπτά και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να φύγουν όλα τα υγρά τους. Ξεπλένουμε με λίγο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Προσθέτουμε τον τραχανά, την κοπανιστή και τα αβγά. Aνοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια τη ζύμη σε ένα πολύ λεπτό φύλλο (σαν τσιγαρόχαρτο). Kόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι παραλληλόγραμμα φύλλα διαστάσεων 5x15 εκατοστών, ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, παίρνουμε λίγη με κουτάλι και την τοποθετούμε σε κάθε φύλλο. Kλείνουμε τα πιτάκια τυλίγοντάς τα σε σχήμα καραμέλας και τα βρέχουμε περιμετρικά. Aλείφουμε την επιφάνεια με το αβγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 30 περίπου λεπτά.