ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 2 1/2 ώρες
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-5 ΑΤΟΜΑ
- 1 σπάλα αρνιού περίπου 2 κιλών
- 3-4 κλαράκια δεντρολίβανο (μόνο τα φυλλαράκια)
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο σε θερμοκρασία δωματίου (ή 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο)
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 λεμόνια (το ξύσμα τους)
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε τη σπάλα του αρνιού και τη σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου, το ξύσμα των λεμονιών, το θυμάρι, το βούτυρο ή το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Τρυπάμε με ένα κοφτερό μυτερό μαχαιράκι τη σπάλα και μπήγουμε τις σκελίδες του σκόρδου μέσα στις εγκοπές. Αλείφουμε τη μαρινάδα πάνω στο κρέας και απλώνουμε καλά, τρίβοντάς το με τα χέρια μας. Στρώνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας δύο μεγάλα φύλλα λαδόχαρτο και ακουμπάμε τη σπάλα στο κέντρο. Τοποθετούμε γύρω γύρω τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και κλείνουμε το λαδόχαρτο σε πακέτο. Τυλίγουμε το πακέτο με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε στο ταψί 4-5 ποτήρια νερό και το βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 2 ½ ώρες στους 200°C ή, ακόμα καλύτερα, στους 150°C για 4-5 ώρες.
ΣΗΜ: Θα έχετε ίσως βαρεθεί να σας δίνω συνταγές με κρέατα που ψήνονται στο χαρτί, όμως νομίζω πως σε επίπεδο οικιακής μαγειρικής είναι ό,τι νοστιμότερο! Aπό τη μία, είναι πραγματικά αστεία η προετοιμασία ενός τέτοιου φαγητού και από την άλλη, όταν όλοι παραπονιούνται πως δεν έχουν χρόνο, πώς μπορείς να προτείνεις φαγητά που σε θέλουν πάνω από την κατσαρόλα για μια δυο ώρες; Xρειάζεται σύντομη προετοιμασία και μετά το ξεχνάτε στον φούρνο σε χαμηλή φωτιά. Eγώ βάζω αυτά τα πακέτα στον φούρνο, περίπου στους 120 C, αργά το βράδυ και μετά τον πρωινό καφέ το μόνο που έχω να κάνω είναι να κλείσω τον φούρνο. Αν το πακέτο έχει μέσα και τη γαρνιτούρα (πατάτες και λαχανικά), τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε τη σαλάτα. Γλυκά θα φέρουν οι φίλοι!