ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 40 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 3 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα
- ½ ματσάκι μάραθο φρέσκο
- 4 πομοντόρια από κονσέρβα ψιλοκομμένα
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 λίτρα ζωμό λαχανικών σπιτικό (ή από βιολογικούς κύβους)
- 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- λίγα φυλλαράκια δυόσμου φρέσκου ψιλοκομμένα
- λίγο πιπέρι μαύρο
Για το αβγολέμονο
- 1 αβγό
- 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να αχνιστούν σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα πομοντόρια, τον μάραθο και τον ζωμό λαχανικών. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 15 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τον δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε τη μαγειρίτσα από τη φωτιά και την αβγοκόβουμε, όπως κάνουμε και στην κλασική συνταγή της μαγειρίτσας.
ΣΗΜ.: Αν δεν τρώτε ή δεν κάνει να φάτε εντόσθια, υπάρχει παραλλαγή και για εσάς: Μαγειρίτσα με λαχανικά! Aκολουθείτε τη βασική συνταγή βήμα βήμα, αλλά όπου λέει «συκωταριά» εσείς βάζετε ένα κουπάκι μανιτάρια άσπρα. Πιστέψτε με, η διαφορά είναι τόσο μικρή που θα σας κάνει εντύπωση! Aυτή η σούπα δεν έχει καμία σχέση με τα ξενέρωτα χορτοφαγικά γεύματα, τις νερουλές εκείνες σούπες όπου τα λαχανικά κολυμπούν σε άνοστα ζουμιά! Tα μανιτάρια παίρνουν εκείνη τη μαλακιά υφή που έχει το πνευμόνι στην κρεάτινη εκδοχή και ξεγελούν ακόμα και τον πιο φανατικό μερακλή!