ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 1 ώρα
ΨΗΣΙΜΟ: 15 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
- 800 γρ. κιμά αρνίσιο
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κιλό μπόλια αρνίσια
- 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 λεμόνια (το ξύσμα τους)
- 1 αβγό
- 2 φέτες ψωμιού μεγάλες μουλιασμένες και καλά στυμμένες
- 2 κουτ. γλυκού κοφτά αλάτι
Εκτέλεση
Αφήνουμε την μπόλια σε μια λεκάνη με κρύο νερό και λίγο ξίδι για 10 λεπτά. Με αυτήν την προετοιμασία, μαλακώνει και κόβεται πιο εύκολα. Ανακατεύουμε σε μια μεγάλη λεκάνη τους κιμάδες, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, το ξύσμα λεμονιού, το αβγό και το αλάτι. Θρυμματίζουμε με τα χέρια το μουλιασμένο ψωμί και το προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά. Ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά και αφήνουμε τον κιμά να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με μια πετσέτα. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία τουλάχιστον ώρα. Κόβουμε την μπόλια σε κομμάτια (σε μέγεθος περίπου όσο ένα πιατάκι του γλυκού). Τυλίγουμε τα μπιφτέκια με την μπόλια και τα ψήνουμε στην ψησταριά σε χωνεμένη θράκα για 15 περίπου λεπτά ή σε ηλεκτρική ψηστιέρα στη μεσαία θερμοκρασία.
ΣΗΜ: Tρία πράγματα ρωτάνε οι νοικοκυρές τους μάγειρες με απίστευτη εμμονή: Πώς θα κάνουν σπυρωτό πιλάφι, πώς θα κάνουν σούπες βελουτέ και πώς θα κάνουν τα μπιφτέκια τους αφράτα! Στο τελευταίο, μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά, μια και η συνταγή που σας δίνω είναι αυθεντική και με βγάζει πάντα ασπροπρόσωπο. Bέβαια, το μυστικό, το οποίο μου έμαθε η κυρία Σοφία από τη Xαλκίδα, δεν αφορά τόσο το μείγμα του κιμά, αλλά το ζύμωμά του: Θέλει καλό ζύμωμα με το χέρι, μέσα σε βαθιά λεκάνη για 10 περίπου λεπτά. O κιμάς αρχίζει να γίνεται αφράτος, το χρώμα του ανοίγει (επειδή εγκλωβίζεται αέρας μέσα του κάνοντας τα μπιφτέκια αφράτα και υγρά). Oσον αφορά το είδος του κιμά και τα μπαχάρια, η επιλογή της σύνθεσης είναι προσωπική υπόθεση.