6 σος που ακούς αλλά δεν ξέρεις από τι φτιάχνονται

24.02.2016
Τις συναντάς συχνά - στην καθημερινότητα ή πιο σπάνια - αλλά πάντα αναρωτιέσαι τι περιέχουν. Άλλες τις έχεις δοκιμάσει, άλλες όχι. Βάζουμε στο μικροσκόπιο 6 σάλτσες με περίεργες ονομασίες και σου λύνουμε την απορία.

Σόγια σος: Είναι η κλασική αλμυρή σάλτσα από σόγια που συνοδεύει το σούσι κι άλλα ασιάτικα πιάτα. Η παραδοσιακή σάλτσα σόγιας γίνεται από σόγια και σιτάρι, νερό και αλάτι, μέσω ζύμωσης. Στην Ιαπωνική κουζίνα αντικαθιστά το αλάτι.

Τεριγιάκι σος: Γιαπωνέζικη σάλτσα βασισμένη στη σάλτσα σόγιας. Η διαφορά της με τη σόγια σος είναι ότι περιέχει ζάχαρη, μπαχαρικά και ξίδι. Σε πολλές συνταγές συναντάμε και τζίντζερ.

Μπεαρνέζ σος: Είναι διάσημη γαλλική σάλτσα κυρίως για κρεατικά. Έχει ως βάση κρόκο αυγού και βούτυρο. Η υφή της είναι εξαιρετικά βελούδινη. Περιέχει επίσης ξίδι και φρέσκο κρυμμύδι, πιπέρι, εστραγκόν και συνήθως και φύλλα δάφνης.

Ταρτάρ σος: Η σος ταρτάρ (sauce tartar) είναι μια κρεμώδης κρύα σάλτσα με έντονα γευστικά στοιχεία ξινού και umami. Βασίζεται στη μαγιονέζα και έχει καθιερωθεί ως μια σάλτσα ιδανική για να συνοδεύσει ψάρι. Οι πιο συχνές συνταγές έχουν επίσης κάπαρη, κρεμμύδια και μαϊντανό.

Ολλαντέζ σος: Είναι μια από τις πιο κλασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας. Βουτυράτη σάλτσα κι αυτή μιας κι έχει ως βάση της βούτυρο, αυγό και ξίσι, λεμόνι, δάφνη.

Γούστερ σος: Κλασική σάλτσα που έχουμε συνδέσει με τη Μεγάλη Βρετανία αν και οι ρίζες της πηγαίνουν πίσω στην Ινδία. Η κλασική συνταγή περιέχει πάστα αντζούγιας και αρκετά μπαχαρικά, ξίδι, ζάχαρη και σκόρδο.