Συνταγές με σπιτικά ζυμαρικά

02.03.2016
Μοναδικές συνταγές από τον σεφ Ανδρέα Λαγό που θα σε συναρπάσουν!

Αφού πρώτα διαβάσεις το άρθρο μας «Φτιάξε ζυμαρικά μόνη στο σπίτι», δες πώς μπορείς να παρασκευάσεις μοναδικές μακαρονάδες για όλη την οικογένεια!

Χιλοφτά (ταλιατέλες) με σάλτσα σπαραγγιών και ανθότυρο

Υλικά:

Για τη ζύμη (για 800 γρ. περίπου φρέσκιας ζύμης)

500 γρ. αλεύρι μαλακό

5 αβγά

1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα σπαραγγιών

1 μάτσο σπαράγγια καθαρισμένα

3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ½ κ.σ. εστραγκόν ή θυμάρι

100 γρ. σπανάκι, μόνο τα φύλλα

250 γρ. φρέσκο γάλα

200 γρ. ανθότυρο

ξύσμα από 1 λεμόνι

5 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης χονδροαλεσμένα

5 κ.σ. γραβιέρα, τριμμένη

Αλάτι - πιπέρι

Για το σερβίρισμα

2 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα

Γραβιέρα φλούδες

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Χτυπάς τα αβγά, ρίχνεις το ελαιόλαδο και σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας με τις άκρες των δαχτύλων σου. Αν δεις ότι το μείγμα είναι στεγνό ή σπάζει, πρόσθεσε λίγο νερό. Συνεχίζεις μέχρι να γίνει μία απαλή και βελούδινη ζύμη, την τυλίγεις με μεμβράνη τροφίμων και αφήνεις να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Στη συνέχεια, την ανοίγεις με τη μηχανή ζυμαρικών (ή με το πλάστη), ξεκινώντας από το μεγαλύτερο πάχος και συνεχίζεις να περνάς τη ζύμη προσαρμόζοντας τους κυλίνδρους, μέχρι να βγει το φύλλο όσο λεπτό το θέλεις. Από εκεί και πέρα, ένα από τα πιο εύκολα σχήματα είναι οι ταλιατέλες.

Για τη σάλτσα σπαραγγιών

Κόβεις τα σπαράγγια στη μέση, κρατώντας τις κορυφές για το τέλος. Σε ένα τηγάνι σοτάρεις στο βούτυρο και στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και το κάτω μέρος από τα σπαράγγια για 2-3’, προσθέτεις το σπανάκι και αλατοπιπερώνεις. Συνεχίζεις το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί. Κατεβάζεις από τη φωτιά και προσθέτεις τα αρωματικά. Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα μπλέντερ και το ψιλοκόβεις. Ανακατεύεις, τέλος, στο μείγμα και τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Συναρμολόγηση

Βάζεις σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο, τις κορυφές από τα σπαράγγια, αλάτι, πιπέρι και σοτάρεις μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Βράσε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά. Στραγγίζεις και τα ρίχνεις στο τηγάνι με τα σπαράγγια, προσθέτεις τη σάλτσα και ανακατεύεις για 2-3 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτεις λίγο από το ζουμί που έβρασες τα μακαρόνια, έτσι ώστε να γίνει μια ωραία δεμένη σάλτσα. Βάζεις τα ζυμαρικά σε πιατέλα, πασπαλίζεις με τα φιστίκια και την παρμεζάνα και σερβίρεις.

Σκιουφιχτά με ντοματίνια, πετιμέζι και βασιλικό

Υλικά:

Για τη ζύμη:

(Η βασική συνταγή για 800 γρ. περίπου φρέσκιας ζύμης)

2 κούπες σταρένιο αλεύρι

½ κούπα άσπρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. λάδι

½ κ.γ. αλάτι

½ - 1 κούπα νερό

Για τα σκιουφιχτά:

400 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

40 γρ. ξίδι λευκό

40 γρ. πετιμέζι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι - πιπέρι

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

100 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη

3 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

Κουκουνάρι ή αμύγδαλο καβουρδισμένο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Περνάς το αλεύρι από σήτα. Προσθέτεις το αλάτι, ανακατεύεις σιγά σιγά το νερό και το λάδι, μέχρι να προκύψει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Κόβεις κομματάκια ζύμης και πλάθεις κορδόνια σε πάχος μικρού δαχτύλου. Κόβεις ξανά κομματάκια με μήκος 2-3 εκατοστά και τα πιέζεις με τα δάχτυλα ώστε να φτιάξεις μια κοιλότητα. Ταυτόχρονα τα σπρώχνεις να φύγουν μπρος ή πίσω. Ανακατεύεις τα ζυμαράκια με αλεύρι να μην κολλήσουν και συνεχίζεις μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι. Τα αφήνεις μια δύο ώρες να στεγνώσουν.

Για τα σκιουφιχτά

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200° C. Σε ένα ταψί βάζεις τα ντοματίνια, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το πετιμέζι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύεις και ψήνεις για 20’, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Βάζεις τα ντοματίνια σε ένα μπολ μαζί με τα υγρά τους. Συγχρόνως βάζεις μπόλικο νερό με αλάτι και μια κουταλιά λάδι σε μια κατσαρόλα και μόλις βράσει προσθέτεις τα σκιουφιχτά, αφού κοσκινίσεις με ένα σουρωτήρι να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Ανακατεύεις συχνά να μην κολλήσουν. Θέλουν τουλάχιστον μισή ώρα βράσιμο. Πρόσεχε γιατί το νερό φουσκώνει πολύ. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζεις με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείς στο μπολ με τα ντοματίνια, προσθέτεις το βασιλικό, τη μυζήθρα, το κουκουνάρι, ανακατεύεις καλά και σερβίρεις.


ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 139

Update: Μάρτιος 2016.