Μπιφτέκια γεμιστά με γραβιέρα

29.02.2016
Το έθιμο παραδοσιακά επιβάλλει κρεατοφαγία. Oσοι δεν επιλέξετε την έξοδο σε ταβέρνα αποφύγετε τη λύση του ντελίβερι και δοκιμάστε μαζί με την παρέα σας τις εύγευστες και πρωτότυπες συνταγές που σας προτείνουμε.

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)

• 500 γρ. κιμά
• ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
• ½ σφηνάκι κρασί κόκκινο
• 1 αβγό
• 1 κρεμμύδι τριμμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 250 γρ. γραβιέρα

Για τη sauce

• 1 κεσεδάκι γιαούρτι
• 1 κουτ. γλυκού ταχίνι
• ½ λεμόνι (τον χυμό του)
• λίγο σκόρδο λιωμένο στο γουδί
• λίγο ξίδι
• λίγο κύμινο σε σκόνη
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε λεκάνη με τον κιμά. Προσθέτουμε το αβγό, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το κρασί και αλάτι. Ζυμώνουμε καλά και κόβουμε τη γραβιέρα σε μπαστουνάκια πάχους ενός δαχτύλου. Πλάθουμε τα μπιφτεκάκια και κλείνουμε μέσα ένα μπαστουνάκι γραβιέρας. Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα σκεπασμένα με μεμβράνη. Ανάβουμε το γκριλ και καίμε καλά τη σχάρα. Ψήνουμε τα μπιφτεκάκια στο γκριλ για 10 με 15 λεπτά γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές. Μεταφέρουμε το γιαούρτι σε μπολ και προσθέτουμε το ταχίνι και τον χυμό λεμονιού. Νοστιμίζουμε με μερικές σταγόνες ξίδι, λίγο αλάτι και κύμινο σε σκόνη. Λιώνουμε μισή σκελίδα σκόρδο στο γουδί και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τα μπιφτεκάκια με τη sauce.

Συνταγές από το Cook Book

Επιμέλεια: Αλέξης Μίχας