Έξυπνες συμβουλές για νόστιμο φαγητό

24.02.2016
Τι πρέπει να προσέχεις για να φτιάξεις φαγητό όχι μόνο νόστιμο αλλά, επίσης, πιο ασφαλές και υγιεινό όταν…

Μαγειρεύεις στον ατμό

Αναμφισβήτητα ο υγιεινότερος τρόπος μαγειρέματος των φυτικών τροφίμων, ιδιαίτερα δε των λαχανικών: αφήνει αναλλοίωτη τη φυσική γεύση και το χρώμα τους και προστατεύει σε σημαντικό βαθμό τις βιταμίνες τους. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύεις στον ατμό ζωικά τρόφιμα, με εξαίρεση κάποια είδη ψαριών, γιατί μπορεί τα παθογόνα μικρόβια να μην καταστραφούν στο σύνολό τους!

Για να κάνεις τα ατμόβραστα φαγητά σου πιο γευστικά, πρόσθεσε επιπλέον μπαχαρικά ή χρησιμοποίησε ζωμό αντί για νερό.

Ψήνεις στο γουόκ

Η καλύτερη εναλλακτική λύση αντί του κλασικού τηγανιού. Τα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, κοτόπουλο, χοιρινό ή θαλασσινά) ψιλοκόβονται και μαγειρεύονται με πολύ λίγο λάδι (ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο ή σογέλαιο) σε υψηλή θερμοκρασία, για σχετικά λίγο χρόνο και με συνεχή ανάδευση, που τα εμποδίζει να κολλήσουν στο σκεύος και να καούν, ουσιαστικά δηλαδή ψήνονται με την τεχνική του σοταρίσματος. Επομένως, απορροφούν πολύ λιγότερο λίπος και γίνονται πιο εύπεπτα και πιο διαιτητικά.

Κόβεις πάντα τα υλικά σου σε μικρά κομμάτια, παρόμοια σε σχήμα και μέγεθος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Ψήνεις στη σχάρα

Μαρινάρεις για αρκετή ώρα πριν το ψήσιμο κρέατα, πουλερικά και ψάρια. Ψήσε τα ψάρια σε χαμηλή θερμοκρασία και τα κρέατα σε πιο υψηλή. Όταν τα σερβίρεις, πρόσθεσέ τους χυμό λεμονιού, μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο) και μουστάρδα, τα οποία έχουν προστατευτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Στη σχάρα μπορείς να ψήσεις επίσης καλαμπόκι και μη αμυλώδη λαχανικά (π.χ. όπως είναι ή περασμένα σε σουβλάκι), ενώ καλό είναι αποφεύγεις το ψήσιμο ψωμιού. Μην τρως τα καμένα (μαύρα) μέρη κανενός τροφίμου, διότι περιέχουν τα υψηλότερα ποσοστά καρκινογόνων ουσιών.

Για να μην κολλήσουν τα κρέατα την ώρα που τα ψήνεις, κατάβρεξέ τα με λίγο νερό ή άλειψέ τα με τη μαρινάτα τους, χρησιμοποιώντας πινέλο.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 122

Update: Φεβρουάριος 2016.