Παγωμένο γιαούρτι: Η νέα γλυκιά απόλαυση

06.08.2012
Πόσες φορές δεν επιθύμησες ένα παγωτό; Και πόσες φορές δεν το αρνηθήκες για λόγους διαίτης ή δεν υποκύψες στον πειρασμό γεμάτη τύψεις; Τώρα όμως δεν υπάρχει λόγος να στερείσαι τη δροσερή του απόλαυση, αφού το παγωμένο γιαούρτι διεκδικεί μια θέση στην... καρδιά σου, ενώ υπόσχεται να είναι όσο πιο... υγιεινό γίνεται!

Το παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt) είναι μια πιο ελαφριά παραλλαγή του παγωτού και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτό σε γεύση και υφή. Επιπλέον, δε, έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.

Παγωμένη απόλαυση
«Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γιαούρτι, ως μέρος μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, είναι το κλειδί της μακροζωίας», μας είπε ο κ. Δημήτρης Μίτος, υπεύθυνος της Snoyo, που παρασκευάζει παγωμένο γιαούρτι σε λαχταριστές γεύσεις. «Το ελληνικό γιαούρτι (σε σύγκριση με ένα απλό) έχει τις διπλάσιες πρωτεΐνες, το ήμισυ του νατρίου, το μισό των υδατανθράκων, λιγότερη λακτόζη, καθώς και μια πιο συμπυκνωμένη πηγή προβιοτικών. Το παγωμένο γιαούρτι περιέχει γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι ελαφρώς πιο ρευστό από το παγωτό, καθώς είναι χαμηλότερο σε λιπαρά. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούμε φρέσκο ελληνικό γιαούρτι και ελληνικό γάλα με λιπαρά μόνο 2%».

Κάποιος να με... προσέχει!
Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, αυτή είναι πολύ μεγάλη, αφού όπως μας λέει ο κ. Μίτος: «Το παγωμένο γιαούρτι αποτελεί το ιδανικό επιδόρπιο ή σνακ για όσους ασκούνται τακτικά και για όσους ακολουθούν μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή υψηλή σε πρωτεΐνες διατροφή, προκειμένου να χάσουν βάρος. Είναι κατάλληλη επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι μπορούν να αφομοιώσουν τους ενεργούς μικροοργανισμούς, κυρίως του παραδοσιακού ελληνικού γιαουρτιού, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο λόγος είναι ότι όταν το γάλα μετατρέπεται σε γιαούρτι, η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ, το οποίο σημαίνει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν χρειάζεται να επεξεργαστεί τα σάκχαρα στην ίδια μορφή που ήταν στο γνήσιο γάλα. Επίσης, το παγωμένο γιαούρτι βοηθάει στην πέψη, διότι περιέχει ενεργούς μικροοργανισμούς».

Παραλλαγές γλυκιάς απόλαυσης

Γιαουρτολιχουδιά. Τρίψε μπισκότα μιράντα ή πτι μπερ σε φαρδύ και κοντό ποτήρι και σερβιρε το frozen yogurt φράουλα περιχυμένο με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού φράουλα.

Γρήγορη γρανίτα φράουλα. Φτιάξε την πανεύκολα, χτυπώντας στο μπλέντερ μισό φλιτζάνι φρέσκες φράουλες με 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη να γίνουν πολτός. Στη συνέχεια θρυμμάτισε στο μπλέντερ 8 παγάκια και προσθεσε τις φράουλες-πολτό και 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι και χτυπα για λίγο ακόμα. Μια καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσεις τις φράουλες με 40ml μαρμελάδα φράουλα.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ