Κρουασάν ή σοκολάτα; Ποιά από τις 2 αμαρτίες;

20.08.2012
Ποιο να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή, και γιατί;

Κρουασάν και σοκολάτα είναι τρόφιμα ενεργειακά πυκνά, με πολλές θερμίδες, προερχόμενες από λιπαρά και ζάχαρη, που δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε ούτε πολύ συχνά ούτε σε μεγάλες ποσότητες.

Αν ωστόσο επιθυμούμε κάποιο γλύκισμα, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε αυτά τα δύο και συγκρίνουμε τα συστατικά που αναγράφονται στη διατροφική ετικέτα τους, τότε σίγουρα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα αποτελεί ποιοτικότερη επιλογή.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν καταδείξει ότι η σοκολάτα μπορεί να έχει ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, όπως π.χ. τόνωση-βελτίωση διάθεσης, ενίσχυση κυκλοφορίας αίματος, μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου κ.ά.

Ποιο είδος σοκολάτας;

Καλύτερη επιλογή για τους ενηλίκους αποτελούν οι σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, γιατί κατά μέσον όρο περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, όπως π.χ. φλαβονοειδή, και πιο πολλά πολυακόρεστα λιπαρά, μαγνήσιο και φυτικές ίνες (8-14%) συγκριτικά με άλλα είδη σοκολάτας. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι το προϊόν που σκοπεύετε να αγοράσετε είναι πραγματική σοκολάτα και όχι απομίμηση, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ολικά στερεά κακάου και αναγράφει ως πρώτο συστατικό την κακαόμαζα και όχι τη ζάχαρη.

Συμβουλή διαίτης:
Αποφύγετε τη λευκή σοκολάτα, διότι δεν περιέχει κακαόμαζα αλλά μόνο το λίπος από το κακάο και επίσης όσες σοκολάτες περιέχουν ξηρούς καρπούς, αλκοόλ, γέμιση κρέμας ή επικάλυψη καραμέλας, διότι γενικά αποδίδουν περισσότερες θερμίδες.

Πόσο να τρώω;
Η ενδεικνυόμενη μερίδα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής είναι μέχρι 25g μαύρης σοκολάτας (το 1/4 μιας συνήθους συσκευασίας), προτιμότερο όχι παραπάνω από 2-3 φορές εβδομαδιαίως. Η ποσότητα αυτή αποδίδει γύρω στις 135 θερμίδες, 8-12 γρ. λιπαρών, περίπου 3.200 μονάδες ORAC και 20-25mg καφεΐνης, αναλόγως συστατικών.