Το σάντουιτς είναι πιο ογκώδες και χορταστικό τόσο στο μάτι όσο και στο στομάχι, ενώ τα υλικά του δεν υφίστανται επιπλέον ψήσιμο όπως το τοστ. Η διαδικασία αυτή αφυδατώνει το τοστ, καταστρέφει τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του και δημιουργεί δυνητικά επικίνδυνες ουσίες, όπως το ακρυλαμίδιο.
Επιπλέον, το σάντουιτς μάς παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή τύπου ψωμιού και είδους γέμισης, έχουμε τη δυνατότητα να το φτιάξουμε όπως ακριβώς επιθυμούμε, π.χ. με λιγότερες ή περισσότερες θερμίδες, και να το εντάξουμε σε όποιο γεύμα θέλουμε, π.χ. με λιγότερα υλικά για κολατσιό, με περισσότερα για μεσημεριανό.
Επιπρόσθετα, εξ ορισμού αλλά και για λόγους μικροβιακής ασφαλείας, το τοστ πρέπει να φαγωθεί ενόσω είναι ζεστό, ενώ το σάντουιτς μπορεί να ετοιμαστεί προγενέστερα με υλικά ανθεκτικότερα στην αλλοίωση, να μεταφερθεί κατάλληλα συσκευασμένο και να καταναλωθεί αργότερα.
Συμβουλές
Για σάντουιτς νόστιμο και υγιεινό...
- Χρησιμοποιήστε ψωμί ολικής άλεσης.
- Επιλέξτε ως γέμιση ποιοτικά υλικά με χαμηλά λιπαρά!
- Προσθέστε λαχανικά που δεν βγάζουν πολλά υγρά.
- Αποφύγετε την προσθήκη βουτύρου, λιπαρών σαλτσών ή αλατιού.
- Εάν πρόκειται να το μεταφέρετε, τυλίξτε το σε ειδική χαρτοσακούλα και τοποθετήστε το σε ισοθερμικό δοχείο φαγητού.